Svet
13683 ogledov

Nove provokacije Severne Koreje. Njihovo pojasnilo je neverjetno

Kim Jong Un Severna Koreja Profimedia
Severna Koreja je danes v morje severno od varovalnega pasu z Južno Korejo izstrelila okoli 90 topniških izstrelkov, so sporočili iz Seula in potezo označili za novo provokacijo severne sosede.

Severna Koreja je v petek proti južnokorejskemu otoku Yeonpyeong izstrelila več kot 200 topniških izstrelkov. V soboto naj bi jih nato izstrelila 60, danes pa 88. Po oceni Seula so bile današnje vaje nova provokacija Pjongjanga, ki le povečujejo že tako zaostrene razmere na Korejskem polotoku, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po navedbah severnokorejske tiskovne agencije KCNA vaje niso predstavljale grožnje za Južno Korejo in so bile del običajnega usposabljanja vojske Pjongjanga. Po besedah sestre severnokorejskega voditelja Kim Jong-una, Kim Yo Jong pa vojska ni izstrelila niti enega izstrelka, temveč je izvedla le "operacijo zavajanja" in opazovala odziv južnokorejskih sil.

"Rezultat je bil jasen, kot smo pričakovali," je dejala. Dodala je, da so južnokorejske sile zvoke eksplozij napačno ocenile kot streljanje in domnevale, da gre za provokacijo. Južnokorejska tiskovna agencija Yonhap je medtem poročala, da so oblasti prebivalce otokov ob zahodni obali pozvale, naj med streljanjem ne zapuščajo svojih domov.

Do niza severnokorejskih vojaških vaj prihaja nekaj mesecev po tem, ko je Pjongjang odstopil od vojaškega sporazuma z južno sosedo iz leta 2018, katerega namen je bil zmanjšati napetosti na polotoku. Kljub odstopu naj nevarnost izbruha konflikta med državama ne bi bila večja, saj je Pjongjang sporazum v preteklosti z izstrelitvami raket in drugimi vojaškimi aktivnostmi že večkrat kršil.

Severna Koreja izstrelitev topniških izstrelkov Poziv k evakuaciji Svet Severna Koreja napadla južno sosedo

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 25
  • marko256 14:23 09.januar 2024.

    Vkolikor bi imelo boljši cilj ga počistit bi ga že počistili z celim vodstvom tako bi lahko tudi Putina. Ali jim je v interesu, da obstajajo.

  • Avatar Antikrist4
    Antikrist4 06:58 08.januar 2024.

    Severna in Južna Koreja bi se morali združiti pod vodstvom Kim Džong Una!

  • Avatar karjola
    karjola 06:25 08.januar 2024.

    zgleda da bo kmalu prišel dan ko se bojo vsi obrnili proti ameriškemu imperializmu