Svet
18 ogledov

Nove racije in evakuacije v Belgiji

Bruselj EPA
V mestu Vilvoorde pri Bruslju so zaradi grožnje z bombo evakuirali medijsko hišo flamske medijske skupine Medialaan. Policija izvaja racije in prebivalstvo svari, naj se ne približujejo oknom.

V Bruslju ostaja v veljavi najvišja stopnja ogroženosti pred terorističnimi napadi, je danes sporočil belgijski premier Charles Michel. Dodal je, da bodo šole v belgijski prestolnici v ponedeljek ostale zaprte, prav tako ne bo delovala podzemna železnica. "Grožnja je resna in neposredna," je opozoril.

Mediji poročajo, da policija in vojska po vsem mestu izvajata racije. Evakuirali so hotele in restavracije. Prebivalstvo so poleg tega posvarili, naj se ne približujejo oknom in ostanejo doma. Obrambni minister prebivalstvo prosi, naj na družbenih omrežjih ne izdajajo lokacije racij in premike policijskih ter vojaških enot.

Izredne razmere že od včeraj

Belgijske oblasti so najvišjo, četrto stopnjo ogroženosti zaradi teroristične grožnje v Bruslju razglasile v soboto. Ukrep so utemeljile z resno in neposredno grožnjo z napadom posameznikov na različnih lokacijah v mestu.

Zaradi morebitne grožnje so po vsem Bruslju v soboto zaprli nakupovalne centre ter odpovedali vse javne prireditve. Prav tako so ustavili promet na podzemni železnici, prebivalce pa pozvali, naj se izogibajo krajem, kjer se zadržuje veliko ljudi.

Javno življenje v evropski prestolnici je ta konec tedna praktično zamrlo, ulice v središču mesta pa so bile ob poostreni navzočnosti vojske napol prazne.

Notranji minister Jan Jambon je dejal, da grožnje ni le Salah Abdeslam, ki ga iščejo zaradi pariških napadov in naj bi bil v Belgiji. Njegovi prijatelji naj bi dejali, da je v Bruslju in da poskuša organizirati beg v Sirijo. Jambom je še dodal, da teroristične grožnje ne bo konec, bo ko bodo ujeli Abdeslama, saj je grožnja širša. 

Bruselj | Avtor: EPA EPA

Metro je tudi danes zaprt, prebivalce pa so pozvali, naj se izogibajo krajev, kjer se zbira več ljudi. 

Bruselj | Avtor: EPA EPA
Po ulicah patruljirajo vojaki. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.