Svet
19 ogledov

Nove razsežnosti nemške prisluškovalne afere

Angela Merkel Reuters
Že pred nekaj tedni je izbruhnila prisluškovalna afera nemške obveščevane službe BND. Der Spiegel danes objavlja nove podrobnosti. Nemci niso prisluškovali le državnim institucijam, pač pa tudi nevladnim organizacijam.

Ugledni nemški časnik Der Spiegel je prišel do novih podrobnostih, ki dokazujejo, da je šlo prisluškovanje dlje, kot se je sprva domnevalo. Nemška obveščevalna služba naj bi prisluškovala tudi ameriškemu notranjemu ministrstvu, pa tudi ministrstvom Poljske, Avstrije, Danske in celo Hrvaške.

Nemški obveščevalci so dobili dostop do komunikacijskih linij, ki pripadajo ameriškim diplomatskim predstavništem v Bruslju in v Združenih narodih v New Yorku. Spiegel naprej odkriva, da se obveščevaci niso omejevali na spremljanje državnih institucij, pač pa so prisluškovali tudi nevladnim organizacijam, kot so Care International, Oxfam in tudi Rdeči križ v Ženevi.

V sami Nemčiji so prisluškovali številnim tujim predstavništvom in konzulatom; spremljali so komunikacijo preko elektronske pošte, telefonov in faksov predstavništev ZDA, Francije, Velike Britanije, ŠVedske, Portugalske, Grčije, Španije, Italije, Avstrije, Švice in celo Vatikana.

Ko je bilo pred časom razkrito, da je ameriška varnostna agencija NSA prisluškovala mobilnemu telefonu nemške kanclerke Angele Merkel, je ta jezno komentirala: “Prisluškujete prijatelju? To se enostavno ne dela!” Der Spiegel svoj članek sklene z besedami, da se njene besede očitno niso nanašale na delovanje nemških obveščevalcev. 

Komentarjev 3
  • blueone 18:20 08.november 2015.

    točno tako, po enem letu bi pa že lahko bili rezultati

  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 15:04 08.november 2015.

    Lahko bi uporabili v tem članku slovenščino?

  • h3o 15:00 08.november 2015.

    heh, kravatarji preiskujejo kravatarje, pravilno! Ali je Kos že kaj prikril? hočemo rezultate