Svet
23280 ogledov

Nove velike skrbi, požar spet blizu hiš

Požar na Krasu Profimedia
Gorijo že polja in travniki, požar je preskočil pokrajinsko cesto.

Slovenski gasilci na Krasu že od jutra aktivno sodelujejo pri gašenju požara na italijanski strani. Na pomoč gasilcem iz Italije je priskočilo okrog 50 gasilcev iz okoliških slovenskih društev, saj se bojijo, da se bo veter popoldne obrnil in ogrozil tudi območje na slovenski strani.

Požar se je popoldne z Brestovca razširil v smeri Dola, je poročal Primorski dnevnik. Ognjeni zublji so preskočili pokrajinsko cesto, ki vodi v Doberdob, tako da že gorijo travniki in polja pred Vižintini.

»Moja njiva pri Vižintinih že gori, požar je tik pred naseljem, vendar je dim, ki se dviga proti Poljanam tako gost, da ne vemo, kaj se pravzaprav dogaja. Zdaj je do nas na Palkišču prišla policija in nam rekla, da moramo oditi,« je ob 15. uri za omenjeni dnevnik povedal Aldo Croselli s Palkišča.

Evakuacija je bila sicer najprej odrejena za Devetake in Vižintine, kmalu zatem še za Poljane. Ob 15.30 je na območje priletel kanader iz Rima, ki je trenutno udeležen pri gašenju. Doberdobski župan Fabio Vizintin je ob 16.20 sporočil, da je požar pri Devetakih zelo blizu hiš in da se gasilci z vsemi močmi borijo proti ognju.

Bojijo se predvsem vetra, ki je popoldne še pridobil na moči.

požar Kras Kras Slovenija Izpoved gasilca: "Po desetih dneh smo izmučeni, spali smo po dve, tri ure."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1