Svet
687 ogledov

Novi argentinski predsednik na obisku v ZDA, Biden ga ne bo sprejel

argentinski predsednik Javier Milei Epa
Novoizvoljeni desničarski predsednik Argentine Javier Milei je v ponedeljek prispel na obisk ZDA, danes pa se bo po napovedih Bele hiše v Washingtonu srečal s svetovalcem za nacionalno varnost Jakeom Sullivanom.

Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost John Kirby je v ponedeljek novinarjem povedal, da se bo Milei sestal s svetovalcem za nacionalno varnost Jakeom Sullivanom in drugimi predstavniki vlade predsednika Joeja Bidna.

Biden, ki danes potuje v Georgio na spominsko slovesnost za nedavno umrlo nekdanjo prvo damo ZDA Rosalynn Carter, Mileija ne bo sprejel, ker še ni prevzel predsedniškega položaja.

Ameriško finančno ministrstvo je sporočilo, da bo sprejelo Mileijeve svetovalce za gospodarsko politiko na pogovoru o prednostnih nalogah bodoče argentinske vlade na področju gospodarstva.

"Še naprej želimo iskati načine za sodelovanje z Argentino. Argentina je zdrava in živahna partnerica na tej polobli pri številnih, številnih vprašanjih. Zato se veselimo, da bomo slišali kakšne so zamisli novoizvoljenega predsednika in kakšne so njegove usmeritve glede političnih vprašanj," je med drugim povedal Kirby.

Primerjajo ga s Trumpom

Milei, ki ga primerjajo z nekdanjim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, je v začetku novembra zmagal na volitvah, položaj pa bo nastopil 10. decembra. Trump mu je čestital za zmago in celo napovedal skorajšnji obisk v Buenos Airesu.

Tudi Biden mu je čestital za zmago in poudaril trdnost odnosov med državama glede gospodarskih vprašanj, regionalnega in večstranskega sodelovanja ter skupnih prednostnih nalog, vključno z zagovarjanjem varstva človekovih pravic, reševanjem vprašanja negotovosti preskrbe s hrano in vlaganjem v čisto energijo, je sporočila Bela hiša.

Milei bo v Washingtonu obiskal tudi Mednarodni denarni sklad in Svetovno banko, v ponedeljek pa je v New Yorku obiskal grobnico rabina Menachema Mendela Schneersona, poroča NY Post.

Schneerson je pred smrtjo leta 1994 več kot štiri desetletja vodil gibanje Chabad-Lubavitch in njegov grob na pokopališču v Queensu vsako leto obišče na tisoče Judov in občasno tudi svetovni voditelji.

Schneerson je gibanje Chabad-Lubavitch vodil kot sedmi rebe ali duhovni vodja. V času vodenja gibanja je bil eden najvplivnejših svetovnih judovskih voditeljev, ki je oživel v času holokavsta opustošeno majhno skupnost.

Milei je sicer katoličan, vendar že več let preučuje toro in odkrito govori o svojem spoštovanju judovske vere in je celo izrazil željo po spreobrnitvi. Izraža tudi trdno podporo Izraelu in želi po Trumpovem vzoru veleposlaništvo Argentine iz Tel Aviva preseliti v Jeruzalem.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Ender3 13:32 28.november 2023.

    A je Janez novemu Argentinskemu že čestital.? Deklarira se kot liberalec deluje pa, kot nacist..

  • ico8 10:36 28.november 2023.

    K Butnu hodi se samo fon Lajdra!

  • asmas1965 09:10 28.november 2023.

    s dementnim bidnom se nima smisla rokovati kaj šele spregovoriti kakšno besedo