Svet
5 ogledov

Novi Mladićevi zapisi

Žurnal24 main
Haško sodišče danes objavlja, da so dobili nove Mladićeve zapise.

Srbske oblasti so konec februarja zaplenile 3.500 strani vojnih zapisov generala Ratka Mladića. Dnevnik so zaplenili Mladićevi soprogi Bosiljki v njenem beograjskem stanovanju; poleg dnevnika so zaplenili še 169 predmetov.

Kopije Mladićevih zabeležk so poslali haškemu sodišču, ki jih je prejelo 11. maja. Predstavnica tožilstva Olga Kavran je povedala, da dnevnike prevajajo in analizirajo ter da je za oceno njihove vrednosti še prezgodaj. Gre za Mladićeve zapiske od 29. junija 1991 do 28. januarja 1995 ter od 14. julija 1995 do 28. novembra 1996. V njih naj bi bil opisan tudi sestanek vrha Srbije in Republike Srbske decembra leta 1993.

Glede na zapise so na sestanku poleg Stanišića in Mladića sodelovali tudi takratni voditelji Srbije Slobodan Milošević in Republike Srbske Radovan Karadžić, s katerim je bil tudi Momčilo Krajišnik. Kot cilj diskusije je navedeno "izboljšanje taktične pozicije“ bosanskih Srbov.

Zapisi med dokaze
Tožilstvo je danes zahtevalo, da zasežene zapise uvrstijo v spisek dokazov zoper nekdanjega načelnika Službe državne varnosti Srbije Jovico Stanišića in njegovega pomočnika Franka Simatovića, kot tudi zoper nekdanjega predsednika Republike Srbske, Radovana Karadžića.

Stanišić in Simatović sta obtožena zločinov nad nesrbi na Hrvaškem ter v Bosni in Hercegovini med letoma 1992–95.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.