Svet
7 ogledov

Novi napadi na ramazan

Krvavo nasilje v Siriji Sirija
Po krvavi nedelji novo nasilje. Velika Britanija poziva k sankcijam, Nemčija za izredno srečanje varnostnega sveta.

Sirci so začetek ramazana začeli v žalostnem vzdušju, potem ko so vladne sile včeraj v enem najbolj krvavih dni od začetka vstaje proti Bašarju Al Asadu ubile več kot sto ljudi. Aktivisti tudi danes poročajo o napadih vojske s tanki v Hami, po navedbah vodje sirske organizacije za človekove pravice, ki ima sedež v Londonu, Ramija Abdula Rahmana pa je bilo ponoči nemirno tudi v vzhodnem mestu Deir el Zour.

V Hami, kjer je Asadov oče pred 29 leti krvavo zatrl vstajo Muslimanskih bratov, je bilo včeraj po podatkih aktivistov ubitih 80 ljudi. Še nekaj deset jih je v vladnem nasilju umrlo drugod po državi. Od začetka nasilja v sredini marca je bilo v Siriji skupno ubitih več kot 1.600 ljudi.

Posredovanje vlade so že obsodili ameriški predsednik Barack Obama in voditelji drugih zahodnih držav. Obama je dejal, da si bo prizadeval k izolaciji sirskega predsednika, ki je pokazal, da je "popolnoma nezmožen in nepripravljen odzvati se na legitimne kritike sirskega ljudstva", britanski zunanji minister William Hague pa je pozval k večjemu mednarodnemu pritisku, vendar brez vojaškega posredovanja.

"Radi bi videli močnejši mednarodni pritisk na vseh področjih. Seveda, da bi bili učinkoviti, to ne more biti samo pritisk zahodnih, ampak tudi arabskih držav," je poudaril Hague. Nasilje so obsodili tudi ministri Francije in Nemčije, ki je za danes predlagala izredno zasedanje Varnostnega sveta Združenih narodov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.