Svet
2196 ogledov

Novi nočni napadi, državi sta si izmenjali zapornike

Ukrajina vojna Mariupolj Profimedia
Po mesecu bojevanja intenzivnost napadov v Ukrajini ne pojenja. V nočnem času je ruska vojska nadaljevala s številnimi napadi na okolico Kijeva, Harkov, Mariupolj in več drugih mest. Ukrajini je uspelo ponovno zavzeti kraje in obrambne položaje vzhodno od prestolnice Kijeva.

Ukrajina upa, da se bo danes odprl humanitarni koridor iz Mariupolja za osebne avtomobile. Ti so bili v zadnjih dneh dogovorjeni na več območjih v Ukrajini, vendar brez obleganega pristaniškega mesta, ki je bilo v napadih skoraj zravnano s tlemi. 

Ukrajina je Rusijo obtožila, da je na silo odpeljala na stotine tisoč civilistov v Rusijo, kjer naj bi nekatere lahko uporabili kot "talce" za pritisk na Kijev, naj odneha. Ljudmila Denisova, ukrajinska varuhinja človekovih pravic, je dejala, da je bilo 402.000 ljudi, od tega 84.000 otrok, odvzetih proti njihovi volji. Tudi Združeni narodi so za BBC povedali, da so številne Ukrajince pridržali in jih da so ti izginili v območjih pod ruskim nadzorom.

Nekaj ruskih vojaških enot naj bi se začelo umikati z nekaterih območij, so danes sporočili iz ukrajinske vojske. Ukrajinske sile so po navedbah britanskih obveščevalcev okrepile napade na pomembne cilje pod nadzorom Rusije. Rusiji pa naj bi uspelo uničiti največje vojaško skladišče nafte v bližini Kijeva.

Po navedbah ukrajinskega generalštaba so se nekatere ruske enote, potem ko so izgubile več kot polovico vojakov, začele umikati v Rusijo. Večina front je en mesec po začetku vojne sicer zamrznjenih.

Ruski vojaki še naprej blokirajo Sumi in Harkov, kjer domnevno pripravljajo novo ofenzivo na bližnji Izjum, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Moskva naj bi še vedno vzdrževala kopensko povezavo med rusko regijo Rostov na meji z Ukrajino in priključenim polotokom Krim.

Zelenski vnovič pozval k odobritvi prošnje za članstvo v EU

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ponoči nagovoril voditelje držav članic EU in se jim zahvalil za sankcije proti Rusiji, a obenem menil, da so jih uvedli nekoliko prepozno. Če bi se zanje odločili prej, se Rusija morebiti ne bi spustila v vojno proti Ukrajini, je voditeljem v Bruslju sporočil prek video povezave.

Znova se je na evropske države obrnil tudi s pozivom, naj odobrijo prošnjo Ukrajine za pridružitev Evropski uniji. Ločeno se je obrnil na posamezne članice in pri tem izpostavljal njihovo raven podpore Ukrajini. Medtem ko je številne pohvalil, je drugim očital, da so bile bodisi pozne ali nenaklonjene ukrepom. Zlasti je bil kritičen do Madžarske in jo pozval, naj neha oklevati pri sankcijah in dopusti prevoz orožja, poroča britanski BBC.

Stekla je izmenjava zapornikov

Ukrajina in Rusija sta si danes po navedbah Kijeva prvič, odkar je Moskva pred mesecem dni vkorakala v Ukrajino, zares izmenjali zajete vojake. Ukrajinska vojska je medtem sporočila, da fronte ostajajo zamrznjene in da imajo ruske sile velike težave z oskrbo. Ukrajina tudi zanika rusko zavzetje Izjuma, bi pa naj "padla" mestna hiša Mariupolja.

"Po ukazu ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega je prišlo do prve prave izmenjave vojnih ujetnikov," je na Facebooku zapisala namestnica ukrajinskega premierja Irina Vereščuk. "V zameno za deset zajetih okupatorjev smo rešili deset svojih vojakov," je dodala in pri tem mislila na ruske in ukrajinske vojake, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poleg tega je bilo 11 ruskih civilnih mornarjev, rešenih v bližini črnomorskega pristaniškega mesta Odesa, zamenjanih za 19 ukrajinskih članov posadke civilne ladje, ki jih je zajela ruska stran.

Obe izmenjavi zapornikov je potrdilo tudi rusko zunanje ministrstvo, ki pa je v začetku tega tedna sporočilo, da je Moskva od začetka invazije pa do konca prejšnjega meseca izvedla že dve izmenjavi ujetnikov, med drugim zamenjavo devet ruskih zapornikov za župana Melitopola, mesta na jugovzhodu Ukrajine.

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Poteka dvodnevni vrh EU o Ukrajini

Voditelji članic EU se v Bruslju od četrtka sestajajo na dvodnevnem vrhu, posvečenem razmeram v Ukrajini. Med drugim so ponoči pozvali k vzpostavitvi solidarnostnega sklada za Ukrajino v pomoč tamkajšnji vladi pri zagotavljanju takojšnjih potreb in pri obnovi države po koncu vojne. Pozvali so k organizaciji mednarodne konference, na kateri bodo zbrali sredstva za sklad, so zapisali v sklepih vrha glede Ukrajine.

Rusijo so tudi znova pozvali k ustavitvi agresije nad Ukrajino."Evropski svet od Rusije zahteva, da konča svojo vojaško agresijo na Ukrajino ter takoj in brezpogojno umakne vse svoje sile in vojaško opremo s celotnega ozemlja Ukrajine," so zapisali voditelji. Pozvali so k takojšnji ustavitvi napadov na civiliste in civilne objekte, med katerimi so tudi bolnišnice in šole. "Ti vojni zločini se morajo končati takoj," so poudarili. Izpostavili so tudi onemogočanje humanitarnega dostopa obleganih mest.

Vrh EU o Ukrajini | Avtor: epa epa

Voditelji so pozvali tudi k pripravi vsega potrebnega za podporo članicam unije pri spoprijemanju z begunsko krizo. Članice so pozvali k pripravi kriznih načrtov za zagotovitev srednjeročnih in dolgoročnih potreb.

Glede ukrajinskega članstva v EU je Evropski svet zgolj potrdil izjavo iz Versaillesa izpred dveh tednov, da "priznava evropska pričakovanja Ukrajine".

 

Novo poglavje sodelovanja z ZDA v energetiki

Voditeljem EU se je na vrhu v Bruslju pridružil tudi ameriški predsednik Joe Biden, s katerim so med drugim razpravljali o zmanjšanju odvisnosti od ruskih energentov. Pregledali so doslej uvedene sankcije proti Rusiji zaradi njenega napada na Ukrajino in izrazili pripravljenost na sprejetje dodatnih ukrepov, so sporočili iz Evropskega sveta.

Voditelji so razpravljali o sodelovanju EU in ZDA pri zagotavljanju prehranske varnosti po svetu, pospešitvi prehoda k čisti energiji in zmanjšanju odvisnosti od ruskih fosilnih goriv, so navedli na Evropskem svetu.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je že ob prihodu na vrh EU, na katerem razpravljajo o zmanjšanju evropske odvisnosti od ruskih energentov, napovedala, da bosta v petek z Bidnom predstavila novo poglavje v sodelovanju med EU in ZDA na področju energetike.

"Gre za dodaten ameriški utekočinjeni zemeljski plin za EU, ki bo nadomestil ruski utekočinjeni zemeljski plin. To je pomemben korak naprej," je povedala.

Komentarjev 2
  • QSprm 10:33 25.marec 2022.

    Najvecja tezava ukraije je ravno zelenski in njegova tolpa zadrogiranih neonazijev, ki so z brezglavo politiko prisilili rusijo v ukrepanje. Odlocitev sploh ni tezka, kajti kdo neki si zeli druzbe tolpe skorumpiranih oportunistov, ki jim ni mar za lastni narod. ...prikaži več Lastne ljudi uporabljajo za zivi scit in s tem se celo hvalijo.

  • h4ck3r 10:10 25.marec 2022.

    Jenkijem se kar smeji in nikakor nimajo namena končati te vojne. Ne vem kaj pa dela Zelenskemu, da namesto da bi se začel resno pogajati z okupatorjem in poskušati doseči dogovor, še naprej prosi za pomoč nekoga, ki v vsem ...prikaži več tem vidi dobre dobičke za sebe. Upam pa, da bodo novinarji v povojnem obdobju spremljali in raziskovali tudi določene osebe iz Ukrajine in njihovo premoženje.