Svet
8940 ogledov

Novi podatki kažejo rekordno število okuženih s covid-19

Covid-19
1/13
Epa
Število smrti, povezanih s covid-19, je že preseglo pol milijona.

Število smrtnih žrtev na svetu, povezanih s covid-19, je preseglo številko pol milijona - priblližno četrtina jih je v ZDA. 

Okuženih preko deset milijonov

Globalna pandemija novega koronavirusa, o katerem so prvič poročali s kitajskega Wuhana v decembru, je po svetu okužila že preko deset milijonov ljudi. 

Covid-19 | Avtor: Epa Epa

V Braziliji najslabši teden doslej

Brazilija je glede števila okužb z novim koronavirusom imela najslabši teden doslej, saj so v sedmih dneh do nedelje potrdili 259.105 primerov okužbe. Število mrtvih zaradi covida-19 je bilo drugo najvišje  - v tedu dni je umrlo 7005 ljudi.

Strokovnjaki sicer menijo, da je število okuženih in mrtvih veliko višje, kot navajajo uradni podatki.

Sproščanje ukrepov kljub novim okužbam

Potem ko so mnoge države na svetu najprej uvedle prepovedi gibanja in karantene za prebivalstvo, so se ukrepi v zadnjem času marsikje postopno zrahljali. 

Covid-19 | Avtor: Epa Epa

V strahu pred drugim valom so mnogi zdravstveno tveganje, ki ga prinaša množična samoizolacija in izgube služb milijonov ter nevarnost kolapsa ekonomije, videli kot večje v primerjavi s covid-19.

Zaradi pritiskov tako pri odpiranju vztrajajo v Riu de Janeiru, ki je po Sau Paulu drugo najbolj prizadeto mesto v Braziliji. Znova so odprli trgovine in dovolili nogometne tekme, 10. julija jih nameravajo odpreti celo za občinstvo. 

Covid-19 | Avtor: Epa Epa

V ZDA umrlo 126 tisoč ljudi

V ZDA se je doslej po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa z novim koronavirusom okužilo 2,54 milijona ljudi, zaradi covida-19 je umrlo že skoraj 126.000 bolnikov. 

Naraščanje okužb po polovici zveznih držav ZDA je privedlo do tega, da podpredsednik ZDA Mike Pence sedaj že priporoča nošenje zaščitnih mask, kar tudi sam počne.

Pence je bil v nedeljo v Teksasu, kjer sta skupaj s tamkajšnjim guvernerjem Gregom Abbottom ugotovila, da število okužb dejansko narašča. 

Covid-19 | Avtor: Epa Epa

Abbott je bil med prvimi guvernerji ZDA, ki so odpravili ukrepe proti širjenju pandemije covida-19, v petek pa je bil prisiljen med drugim spet zapreti bare in omejiti kapacitete restavracij. Teksašane je pozval, naj nosijo zaščitne maske tam, kjer ni možna distanca.

Trump še vedno ne nosi maske

Minister za zdravje ZDA Alex Azar je medtem ob pozivih Američanom, naj bodo odgovorni in nosijo zaščitne maske, pojasnil, da je predsednik ZDA Donald Trump, ki maske še vedno zavrača, nekaj posebnega. "Voditelju svobodnega sveta ni potrebno nositi zaščitne maske, ker ga redno testirajo," je utemeljil minister.

Razmere zaradi novega koronavirusa so vse slabše med drugim v Kaliforniji, ki je spomladi pandemijo uspešno obvladovala, sedaj pa primeri naraščajo. Guverner Gavin Newsom je sedmim okrožjem države, med njimi Los Angelesu, ukazal nošenje zaščitnih mask v javnosti, ker primeri hitro naraščajo. Osmim drugim okrožjem je to priporočil. V Kaliforniji se je doslej z novim koronavirusom okužilo 211.000 ljudi, umrlo pa jih je več kot 5900.

Covid-19 | Avtor: Epa Epa

Arizona je v nedeljo poročala o 3858 novih okužbah, s čimer se je skupno število povzpelo čez 74.000, umrlo pa je 1588 ljudi. Georgia, kjer so ukrepe proti pandemiji začeli odpravljati že konec aprila, je poročala o 2200 novih primerih, skupno 77.000 in skoraj 2800 mrtvih. Guverner Arkansasa Asa Hutchinson, kjer je 19.300 okuženih in 259 mrtvih je dejal, da ljudem priporoča zaščitne maske, ukazal pa jih ne bo.

Rekord New Yorka po številu okuženih (doslej 392.000) in mrtvih (doslej 31.400) bo težko presegla katerakoli druga zvezna država v ZDA, vendar ga zadnje tedne dohitevajo. New York je v soboto namreč poročal o le petih smrtnih žrtvah, dan prej o 13 in podobno tudi zadnji teden dni potem, ko je aprila tam umiralo po 800 ljudi na dan. Za covidom-19 se sedaj zdravi manj kot 900 ljudi, aprila pa se jih je po 18.000 na dan.

Covid-19 | Avtor: Epa Epa

Zanikanje realnosti je ujelo ustanovitelja gibanja proti ukrepom proti pandemiji iz Marylanda Toma Waltersa, ki je aprila in maja pa vse do konca tedna vodil proteste za odpiranje ekonomije. Na testu za novi koronavirus v ambulanti, kamor je prišel bolan, je imel pozitiven test. "Po mesecih brez maske na zborovanjih, v cerkvah in drugje, sem sedaj pristal tule. Zanimivo kako muhasta je ta zadeva," je dejal Walter po poročanju Washington Posta.

V Viktoriji največ okužb v več kot dveh mesecih

V drugi najbolj naseljeni avstralski zvezni državi Viktorija so potrdili 75 primerov okužbe, kar je največ v enem dnevu v državi od 11. aprila. Naraščanje števila okužb krepi bojaznmi pred drugim valom epidemije po več tednih, ko so poročali o manj kot 20 okužbah na dan. Oblasti so začele razmišljati o vnovični uvedbi pravil socialnega distanciranja. 

V omenjeni avstralski zvezni državi izvajajo množična testiranja tudi z manj invazivnimi, a nekoliko manj zanesljivimi testi sline, da bi zajeli čim več prebivalcev. Razmišljajo o morebitnih lokalno omejenih karantenah, da bi zajezili trend okužb. 

Avstralija koronavirus testiranje | Avtor: Epa Epa

Viktorija, kjer živi šest milijonov ljudi, je maja začela odpravljati stroge ukrepe, ki jih je uvedla mesec prej v prizadevanjih za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Med drugim so takrat zaprli šole in prepovedali športne prireditve, restavracije in lokali pa so lahko nudili hrano in pijačo le za s seboj. Večino ukrepov naj bi odpravila do konca julija.

Ti in drugi ukrepi so se pokazali kot uspešni, a so pomenili velik udarec za gospodarstvo, ki je pred prvo recesijo v treh desetletjih, medtem ko je brezposelnost - 7,1-odstotna - najvišja v zadnjih 19 letih. Avstralski premier Scott Morrison zato zvezne države poziva k nadaljevanju rahljanja ukrepov, saj da morajo oživiti gospodarstvo. Izključil je tudi možnost podaljšanje več deset milijardnega sistema nadomestil plač po predvidenem izteku konec septembra.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1