Svet
8 ogledov

Novi pozivi k protestom

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Varnostne sile v Siriji aretirale številne protestnike v Dari, ki ga vojska s tanki oblega že od ponedeljka. Protestniki napovedali "teden za odpravo obleganja".

Dodatne vojaške sile s tanki in oklepnimi vozili naj bi v Daro prispele v zgodnjih jutranjih urah in vdirale v hiše ter aretirale vse moške, starejše od 15 let, poročajo tuje agencije.   

Streljali na vse, kar se premika
Ostrostrelci naj bi streljali na vse, kar se premika in pri tem ubili najmanj 6 ljudi, veliko je tudi ranjenih. Humanitarne razmere so po pričevanju enega od prostestnikov v mestu zelo težke, saj primanjkuje vode in hrane, ostali pa so tudi brez elektrike.

Za četrtek protestniki napovedujejo nočne sedeče proteste v vseh mestih. "Svoboda se neusmiljeno približuje. To ljudstvo, ki je žrtvovalo svoje mlade za svobodo, jo bo v prihodnosti tudi dobilo," so napovedali.

Daro vojska sicer oblega že od ponedeljka, v petek pa naj bi ubili najmanj 32 ljudi, ko so streljali na več tisoč protestnikov, ki so iz bližnjih vasi prinesli hrano za oblegane prebivalce mesta.

"Teden za odpravo obleganja"
Oblegano je tudi mesto Duma, ki leži 15 kilometrov severno od Damaska. "Mladi iz sirske revolucije 2011" so pod sloganom "teden za odpravo obleganja" na socialnem omrežju Facebook napovedali nove proteste, ki naj bi bili danes v Dari, v ponedeljek v okolici Damaska, v torek v mestih Banias in Džeblah na severozahodu države, v sredo pa v mestih Homs, Talbiseh in Tal Kalak ob meji z Libanonom.

Že pred petkovim "dnevom gneva" je bilo v protivladnih protestih, na katerih so zahtevali padec režima sirskega predsednika Bašarja al Asada, ubitih 66 ljudi, več kot polovica od teh v Dari, od začetka protestov od sredine marca pa naj bi bilo ubitih 582 ljudi, navaja sirski Observatorij za zaščito človekovih pravic. Po podatkih oblasti naj bi bilo število smrtnih žrtev 148, med njimi pa 78 vojakov in policistov.

Ameriški predsednik Barack Obama je medtem v petek obvestil kongres, da uvaja nove sankcije proti državnemu vrhu Sirije zaradi kršitev človekovih pravic in nasilja nad protestniki. EU naj bi uvedel embargo na orožje, pripravlja pa še nekatere druge sankcije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.