Svet
1973 ogledov

Novi predsednik bi ukinjal vse po vrsti

argentinski predsednik Javier Milei
1/2
Epa
Argentinski volivci so v nedeljo v drugem krogu na položaj predsednika države izvolili desničarskega populista Javierja Mileija. Ta napoveduje radikalne spremembe.

Po 99 odstotkov preštetih glasov je Javier Milei dobil 55,7 odstotka, njegov nasprotnik levosredinski gospodarski minister Sergio Massa pa 44,3 odstotka, poroča dpa.

Massa je že čestital nasprotniku za zmago, čestitke pa so prišle tudi iz ZDA. Čestital mu je predsednik ZDA Joe Biden skupaj z državnim sekretarjem Antonyjem Blinknom, nekdanji predsednik Donald Trump pa je na svojem družbenem mediju Truth Social izrazil prepričanje, da bo Milei naredil Argentino spet veliko.

Milei je v prvem odzivu dejal, da se "danes začenja obnova Argentine". "Model propadanja se je končal. Poti nazaj ni," je dejal in dodal, da pri ukrepih ne bo prostora za postopnost ali polovičarstvo. 

Napoveduje radikalne spremembe

Samooklicani anarhokapitalist Milei obljublja radikalne spremembe v argentinski politiki in gospodarstvu, kot je uvedba ameriškega dolarja za nacionalno valuto, ukinitev centralne banke, ukinitev številnih vladnih ministrstev in zmanjšanje proračunske porabe za socialo.

Milei med drugim obljublja tudi liberalizacijo zakonov o orožju, nasprotuje pravici do splava, ne verjame, da je človek kriv za podnebne spremembe in je papeža Frančiška opredelil za komunista, zaradi česar so mu katoliški duhovniki v državi nasprotovali. Po drugi strani pa nima nič proti istospolnim porokam.

Njegov program je zelo popularen med mladimi argentinskimi volivci, ki so povsem razočarani v politične elite države, ki živi iz krize v krizo in želijo svež začetek, poroča dpa.

V parlamentu Milei sicer nima večine, zaradi česar opazovalci predvidevajo, da ne bo mogel v celoti uresničiti svojih številnih radikalnih načrtov. Položaj bo zasedel sredi decembra, nasledil pa bo levosredinskega Alberta Fernandeza, ki se za položaj drugič ni potegoval. 

V državi 140-odstotna inflacija

Massa je pred volitvami skušal prepričati volivce s proračunskimi dodatki za upokojence in delavce in je v zadnjih mesecih v gospodarstvo iz proračuna poslal okrog sedem milijard ameriških dolarjev, kar je okrog 1,5 odstotka celotnega BDP-ja države, poroča dpa.

Argentina je spet v globoki gospodarski krizi s 140-odstotno letno inflacijo, okrog 40 odstotkov ljudi v drugem največjem gospodarstvu Južne Amerike pa živi pod mejo revščine. Zunanji dolg narašča, nacionalna valuta peso izgublja vrednost v primerjavi z dolarjem, državni aparat je napihnjen, industrijska proizvodnja pa je nizka.

Javier Milei Argentina | Avtor: Epa Epa

Kdo je Javier Milei?

Samooklicani anarhokapitalist je že pred izvolitvijo volivcem obljubil korenite spremembe v argentinski politiki in gospodarstvu, kot so uvedba ameriškega dolarja za nacionalno valuto, ukinitev centralne banke, ukinitev številnih vladnih ministrstev in zmanjšanje proračunske porabe za socialo.

53-letni Milei se je rodil v prestolnici Buenos Aires, kjer je v mladosti igral nogomet in prepeval v rock skupini. Leta 2015 se je začel pojavljati v televizijskih oddajah, njegovi jezni izpadi proti vladi pa so postali priljubljeni na družbenih omrežjih.

Njegova stranka Svoboda napreduje (LLA) je bila ustanovljena šele pred volitvami leta 2021, na katerih je bil izvoljen za regionalnega poslanca v provinci Buenos Aires. Z razmršenimi lasmi, jeznimi izbruhi in motorno žago je doživel bliskovit vzpon po samo dveh letih vstopa v politiko.

V ospredje sta ga po mnenju analitikov potisnila jeza in razočaranje številnih Argentincev, priljubljen pa je predvsem med mladimi.

Ideološko naj bi bil blizu bivšemu brazilskemu in ameriškemu predsedniku Jairju Bolsonaru in Donaldu Trumpu, saj je tako kot onadva znan po protisistemski retoriki, vendar so med njimi tudi velike razlike.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • jezero 06:37 22.november 2023.

    Slovenci si pa ne želijo več vodnih topov in solzivca-

  • Naklonsky 11:54 20.november 2023.

    Po tričetrt stoletja komunjarske diktature je Argentince le srečala pamet. Kdaj bo nas?

  • Plavi-mil 10:03 20.november 2023.

    Bistvo je splav, kajne? tista, katera ga bo hotela narediti ga bo, ne bistvo te države pod levičarjem je VISOKA inflacija in revščina ljudi, katere se bo on prvo lotil, ne pa splav.