Svet
17 ogledov

Novi "princi Cerkve": tudi bivši nuncij iz Slovenije

papež Benedikt XVI. EPA
Papež Benedikt XVI. je med konzistorijem v vatikanski baziliki sv. Petra danes umestil 22 novih kardinalov in s tem kardinalski zbor povečal na 214 članov. 18 novih kardinalov je mlajših od 80 let, kar pomeni, da imajo, dokler ne dopolnijo 80 let, pravico voliti novega papeža, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nove "prince Cerkve", ki bodo odslej nosili škrlatna ogrinjala in pokrivala ter zlate prstane, je 84-letni papež Benedikt XVI. pozval, naj Cerkvi služijo "z ljubeznijo in močjo, z jasnostjo in modrostjo mojstrov, energijo in moralno silo pastorjev ter vero in pogumom mučenikov", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Papež je konzistorij, ki so se ga udeležile številne ugledne osebnosti, vodil s premičnega odra, nosil pa je zlato-rdeče ogrinjalo. Obred imenovanja kardinalov se bo sicer zaključil v nedeljo, ko se bo celoten kardinalski zbor udeležil zahvalne maše v baziliki sv. Petra.

Kardinali lahko volijo novega papeža

Kardinali so po papežu najvišji predstavniki Rimskokatoliške cerkve in so po izročilu papeževi svetovalci pri vodenju Cerkve. Papež kardinale imenuje svobodno po lastni presoji izmed duhovnikov, kot zbor pa s papežem sodelujejo na rednih ali izrednih konzistorijih. Funkcija kardinala je dosmrtna.

Papež Benedikt XVI. je doslej na štirih konzistorijih umestil 63 kardinalov, njegov predhodnik, papež Janez Pavel II., pa jih je v svoji karieri umestil 62. Z novimi imenovanji je sedaj kardinalov, ki imajo pravico voliti papeža, skupaj 125.

Med novoimenovanimi tudi nekdanji nuncij v Sloveniji

Med novimi kardinali je 16 Evropejcev, od tega sedem Italijanov, poleg njih pa še dva Američana, Kanadčan, Brazilec, Indijec, in hongkonški Kitajec. Med drugim je papež danes v kardinala povzdignil tudi nekdanjega apostolskega nuncija v Sloveniji Santosa Abrila y Castelloja.

Rimskokatoliška cerkev se zaradi sestave kardinalskega zbora sicer sooča s kritikami na račun t.i. evrocentrizma. Tudi med 125 kardinali, ki bodo volili novega papeža, jih je namreč 67 iz Evrope, od tega 30 iz Italije. Iz Južne Amerike jih prihaja zgolj 22, iz Severne Amerike 15, 11 jih je iz Afrike, 10 pa iz Azije ter območja Tihega oceana.

Seznam svetnikov vse daljši

Papež je ob koncu današnje slovesnosti napovedal, da bo 21. oktobra razglasil sedem novih svetnikov - Giacoma Berthieuja, Pedra Calungsoda, Giovannija Battisto Piamarto, Mario del Monte Carmelo, Mario Anno Cope, Caterino Tekakwitha in Anno Schaeffer.

Komentarjev 2
  • maneken 13:39 18.februar 2012.

    za dober denar storijo vse...

  • tralala 10:08 18.februar 2012.

    Da vas ni sram še dandanes nategovati maloumne ljudi s temi svojimi pravljicami!!