Svet
5 ogledov

Novi romunski premier vodja obveščevalcev

Ungureanu še kot zunanji minister Reuters
Romunski predsednik Traian Basescu je za novega premiera danes imenoval dosedanjega vodjo zunanje obveščevalne službe Mihaija Razvana Ungureanuja.

Kot je sporočil romunski predsednik Traian Basescu, se je z imenovanjem Mihaija Razvana Ungureanuja na čelo vlade strinjala vladajoča desnosredinska koalicija, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ungureanu sicer ni član nobene stranke.

43-letni Ungureanu ima sedaj deset dni, da oblikuje svojo vladno ekipo in dobi zaupnico v parlamentu. Pogovori novega premiera s koalicijskimi strankami naj bi se začeli že v torek zjutraj. Ungureanu je sicer napovedal tudi pogovore s socialno-liberalno opozicijo, čeprav ta vztraja, da so edina rešitev za državo predčasne volitve.

V letih 2004-2007 je bil Ungureanu zunanji minister, sicer pa se lahko pohvali z diplomo iz zgodovine ter kasnejšim magisterijem univerze v Oxfordu. Tekoče govori angleško, francosko in nemško. S položaja ministra je odstopil zaradi spora s tedanjim premierom Calinom Tariceanujem, nakar je bil imenovan za vodjo SIE, piše AFP.

Dosedanjega premierja odneslo varčevanje

Romunski premier Emil Boc je po več tednih protestov proti njegovi desnosredinski vladi zaradi ostrih varčevalnih ukrepov odstopil.

Kot je pojasnil, se je za odstop odločil, ker želi "zmanjšati politične in socialne napetosti" v državi.

Boc je poslance pozval, naj čim prej glasujejo o novi vladi, s čimer bi Romuniji v teh težkih časih zagotovili stabilnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.