Svet
25 ogledov

Novi udarec islandskega vulkana

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Leti na in z Irske že odpovedani, deloma zaprt tudi zračni prostor nad Škotsko. Islandski vulkan spet bruha.

Prebujeni islandski vulkan Eyjafjallajökull je po krajšem premoru ponovno začel bruhati večje količine pepela in prahu, poroča CBS News.

Potem ko so irske letalske oblasti še pred nekaj urami zgolj opozarjale, da utegne biti že jutri irski zračni prostor onesnažen z vulkanskim prahom, so vse lete pozno zvečer že odpovedali.

Evropske letalske družbe, ki so zaradi prahu odpovedale okrog 100 tisoč poletov, so s tem izgubile okrog 2,2 milijarde evrov. Povrnitev stroškov zahtevajo od svojih vlad.

Ogrožena je tudi Škotska
Zaskrbljenost zaradi novih količin vulkanskega pepela v zraku so izrazili tudi predstavniki kontrole letov na Škotskem, ki verjamejo, da bi morebitna razglasitev "cone brez poletov“ zajela tudi ta del Britanije.

Bojazni so se uresničile za točne in tako so zvečer - sicer preventivno - odpovedali nekatere lete tudi na Škotskem.

Potem ko je prejšnji mesec prišlo do popolne blokade zračnega prometa nad večjim delom kontinenta, je evropska kontrola zračnega prometa pod pritiskom letalskih družb ublažila restriktivne ukrepe in dovolila promet nad Evropo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.