Svet
2 ogledov

Novinarji umirajo vse bolj brutalno

Novinarji, fotografi in kamermani pokrivajo reševanje ujetih rudarjev. Žurnal24 main
Organizacija novinarji brez meja je sporočila, da je bilo letos ubitih vsaj 66 novinarjev, daleč največ v Siriji.

Kljub temu, da je bilo letos nekoliko manj umorjenih novinarjev v primerjavi z lanskim letom, pa Novinarji brez meja opozarjajo, da umori postajajo vse bolj načrtovani in brutalno, vključno z javnimi obglavljanji. Največ novinarjev je bilo letos umorjenih v Siriji, kar 15, nato pa Palestina, Ukrajina, Irak in Libija. Dve tretjini novinarjev, ki so umrli med opravljanjem svojega dela, pa je umrlo na vojnih območjih.

Novinarji | Avtor: Novinarji brez meja/Zurnal24 Novinarji brez meja/Zurnal24
Največ novinarjev so letos zaprli na Kitajskem, Eritreji in Iranu. Najbolj množično pa so novinarje ugrabljali v Ukrajini, Libiji in Siriji.

Kot najbolj nevarna območja za novinarjev, ki bi izpostavili nepravilnosti javnosti, pa so razglasili območje Iraka in Sirije, ki ga obvladuje skrajna sunitska milica Islamska država. Ta je razglasila tudi enajst pravil pravil, ki se jih morajo držati novinarji. Med drugim tudi zaprisega vodji samooklicanega kalifata. Novinarji so v nevarnosti tudi v Libiji, v pakistanskem Balučistanu, na vzhodu Ukrajine v Donetsku in Lugansku, ki ju obvladujejo proruski separatisti. Nevarno pa je tudi poročanje iz dela Kolumbije - Antioquia - kjer imajo paramilitarne skupine sezname novinarjev, ki jih želijo odstraniti.

Novinarji | Avtor: Novinarji brez meja/Zurnal24 Novinarji brez meja/Zurnal24

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.