Svet
55881 ogledov

Novo glede šestletnice, ki je ni želel nihče

otrok, poškodba, prijatelji, barvice, zavarovanje, narava Profimedia
Deklico z avtizmom pripeljali v vrtec in napovedali, da je iskat ne bodo prišli. Nihče je ni želel. Kakšna so pojasnila pristojnih?

Na televiziji N1 je gostovala direktorica hrvaškega zavoda za socialno delo Tatjana Štritof. Potrdila je, da je šestletna deklica z avtizmom, ki ni bila deležna ustrezne oskrbe družine, nastanjena v Centru Slava Raškaj na Hrvaškem. Žalosten primer deklice, ki je ostala brez oskrbe družine ali sorodnikov, je močno odmeval po vseh državi in tudi izven meja. 

"V zavodu je bila zanjo poskrbljeno, zagotovljena ji je bila vsa potrebna pomoč in oskrba. Strokovni delavci, tako kot so intenzivno delali na izvedbi nastanitve, zdaj delajo na iskanju trajne rešitve za deklico." je dejala Štritof. Vzgojni center Slava Raškaj, kjer je deklica nastanjena, je zavod za otroke z motnjami v razvoju.

"Ta nastanitev se je poiskala kot nastanitev v kriznih razmerah. Gre za storitev socialne namestitve, ki jo predpisuje zakon o socialnem varstvu, kjer je vsak zavod, katerega ustanovitelj je Republika Hrvaška, dolžan sprejeti otroka v nastanitev. Hkrati pa v območnih službah iščejo poti, da bi namestitev trajala začasno," je še poudarila direktorica hrvškega zavoda za socialno delo. 

Na vprašanje, ali je ta primer izjema, ko socialna delavka ali psiholog ali strokovnjak obišče ustanove in ne najde namestitve za otroka, ki jo nujno potrebuje, se je Štritof izognila odgovoru. "Pojasniti moramo, da smo starši tisti, ki smo odgovorni, dolžni in imamo pravico živeti s svojim otrokom."

Primer deklice, ki je v ponedeljek potrebovala nujno nastanitev, je bil nekaj dni prej najavljen centru za socialno varstvo, vendar so iskanje namestitve začeli šele, ko je deklica ostala brez ustrezne oskrbe. "Za otroka je skrbela družina, ki je zanjo skrbela do zadnjega dne," je dejal Štritof in dodal, da pred tem trenutkom ni bilo zaprošenih za krizno namestitev, ker še ni spadalo v kategorijo krizne nastanitve.

Štritof je povedala še, da točnega števila otrok, ki trenutno čakajo na rešitev zaradi pomanjkanja ustrezne starševske oskrbe, ni.

otrok, poškodba, prijatelji, barvice, zavarovanje, narava Ubogi otrok Svet Šestletne deklice v vrtec ni prišel iskat nihče, sledila je nočna mora ...

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 9
  • jazalen 09:09 02.oktober 2023.

    Starša sta golazni, ki jim ni para. Karma za vse poskrbi, tako ali drugače. Nedojemljivo je, da se nekaj takega lahko zgodi v EU, razumem, da je Afrika zaradi čarovništva temu podvržena, toda država v EU???? WTF????

  • fuckZ24 08:34 02.oktober 2023.

    Sramota. Kakšen starš bo zapustil svojega otroka??

  • leonardo 07:04 02.oktober 2023.

    Štritof je povedal, Štritof je dejala. Kaj je ON ali ONA. Zato pa smo pri slovenščini dobili cvek, če nismo upoštevali spola. Torej ali je Štritof ali Štritofarjeva?