Svet
64221 ogledov

Švedi necepljenim poslali pomembno sporočilo

Švedska Epa
Vest je vlada sporočila danes.

Švedska bo konec septembra odpravila skoraj vse omejitve, ki so jih uvedli za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Kot je danes sporočila vlada, so se za ta korak odločili, ker cepljenje dobro napreduje, epidemiološke razmere pa so dobre.

Po 29. septembru bodo veljala le še splošna higienska priporočila ter priporočilo o vzdrževanju razdalje na javnih krajih. Za dogodke, kjer se zbere veliko ljudi, pa nameravajo uvesti covidno potrdilo. Od konca meseca tudi ne bo več v veljavi priporočilo o delu od doma.

"Naš cilj je bil vedno odpraviti omejitve, takoj ko bo mogoče," je na novinarski konferenci v Stockholmu dejala ministrica za zdravje Lena Hallengren, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Zahvaljujoč kampanji cepljenja smo naredili velik korak naprej pri soočanju s pandemijo," je dodala. Pojasnila je, da večina tistih, ki so zdaj tako bolni, da morajo v bolnišnico, ni bila cepljena.

Na intenzivnih oddelkih trenutno zaradi covida-19 zdravijo 57 ljudi. En odmerek cepiva je na Švedskem prejelo 82 odstotkov starejših od 16 let, polno cepljenih je 70 odstotkov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poslali pomembno sporočilo necepljenim

"Izkazalo se je, da so cepiva učinkovita. Imamo dobro precepljenost in jasno vidimo učinek. Imamo najnižjo stopnjo smrtnosti v Evropi. Cepljene osebe od 29. septembra načeloma lahko živijo kot prej, medtem ko necepljeni tvegajo resen potek obolenja," je pri napovedi ukinitve ukrepov izpostavil prvi mož švedskega zavoda za javno zdravje. 

Dodal je, da morajo državljani Švedske sprejeti, da je covid-19 postal del našega vsakdana. 

Na novinarski konferenci je bilo govora tudi o covid potrdilih, ki se na Švedskem še naprej uporabljajo le za prehod državne meje. Ministrica Hallegrenova je pri tem povedala, da znotraj države nimajo smisla, saj se konec meseca odpravljajo omejitve javnega živjenja. 

"Vsem, ki oklevate, bi rada sporočila le, da se iz pandemije lahko izvlečemo le z visoko stopnjo precepljenosti. Vsi bi morali pripomoči, da takšne stopnje dosežemo," je sklenila Hallegrenova. 

Covid-19 Pandemija Zdravje Covid-19: Zgodba o dveh Evropah. Kažejo se nove delitve.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 34
  • Dusan12 10:42 18.september 2021.

    Za slab prevod je poskrbel Dejan Židan, ta obvlada Prekmurščino in površno Slovenšcino.

  • Ožbe Kolenc 23:40 08.september 2021.

    Svašta... še totalno kontra sliko našim razmeram obrnete mediji v svoj prid in v to da se cepimo in da je necepljenost bau bau Sramota

  • mph2 12:07 08.september 2021.

    Potem verjetno vsi svetovni mediji ne vejo kaj govorijo. https://news.yahoo.com/half-sweden-decided-not-lock-115500722.html