Svet
28 ogledov

Novo grobišče žrtev komunizma

Med letoma 1944 in 1946 naj bi sicer v nekdanji Jugoslaviji brez obsodbe ubili m Žurnal24 main
V srbskem mestu Kragujevac so odkrili grobišče s posmrtnimi ostanki več kot 600 žrtev komunističnega režima. Partizani so žrtve zajeli in ubili po osvoboditvi mesta oktobra leta 1944, piše Blic.

Trupla žrtev so bila najprej zakopana na zemljišču avtomobilskega in orožarskega obrata, v 50. in 60. letih prejšnjega stoletja pa so posmrtne ostanke v tajnosti prenesli na mestno pokopališče, piše srbski časnik Blic, ki se sklicuje na dokumente obveščevalnih služb. Tam naj bi bili sicer že zakopani tudi posmrtni ostanki več kot sto partizanov.

Srbska vlada je dokumente obveščevalne službe razkrila aprila in tako omogočila lažje odkrivanje žrtev povojnega komunističnega nasilja.

Žrtvam spomenik sprave
Mestne oblasti nameravajo na mestu grobišča postaviti spomenik sprave, pod katerim naj bi skupaj ležali posmrtni ostanki partizanov in žrtev komunističnega režima. Med letoma 1944 in 1946 naj bi sicer v nekdanji Jugoslaviji brez obsodbe ubili med 60 tisoč in 80 tisoč ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.