Svet
3730 ogledov

Novo: Hrvaška z novimi ukrepi, na tem seznamu tudi Slovenija

24sata
Ne seznamu je zdaj celotna Slovenija.

Hrvaška je danes razširila seznam držav, iz katerih bodo potniki, ki prihajajo na Hrvaško, zavrnjeni na mejnem prehodu, če se ne bodo odločili za 14-dnevno samoizolacijo na hrvaškem naslovu. Na seznamu je zdaj celotna Slovenija, potem ko je v preteklih dneh ukrep veljal za potnike, ki so prihajali z območja Bele krajine.

Potniki, ki prihajajo iz Slovenije, se bodo na meji s Hrvaško morali odločiti za 14-dnevno samoizolacijo. Če želijo nadaljevati pot v sosednjo državo, morajo prijaviti naslov bivališča na Hrvaškem, kjer bodo dosegljivi in pod nadzorom hrvaških sanitarnih inšpektorjev in epidemiologov.

Tistim, ki ne bodo sprejeli teh pogojev, pa bodo na hrvaški meji zavrnili vstop v državo.

Tudi za dnevne migrante

Ukrep bo veljal tudi za hrvaške dnevne migrante, ki delajo v Novem mestu, je danes potrdil štab civilne zaščite karlovške županije, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina. Če bodo hrvaški delavci vendarle šli v ponedeljek na delo v Slovenijo, bodo morali po vrnitvi na Hrvaško v 14-dnevno samoizolacijo, je povedal načelnik štaba Josip Ribar.

Pojasnil je, da je ukrep v prejšnjih dneh veljal samo za hrvaške delavce, ki so odhajali v službo v Belo krajino, ne pa za tiste, ki so samo potovali skozi Belo krajino v službo v Novo mesto. Danes pa so celotno Slovenijo razglasili za visoko krizno območje širjenja novega koronavirusa.

Hrvaška je tudi doslej izvajala podobne ukrepe za potnike, ki so prihajali s kriznih območij, kot so Kitajska, Južna Koreja in Italija.

Razširjeni seznam kriznih držav je na spletni strani objavilo hrvaško zunanje ministrstvo. Na njem je večina držav članic Evropske unije, med katerimi so tudi Avstrija, Italija, Slovenija in Madžarska. Na seznamu ni Srbije, Kosova ter Bosne in Hercegovine, so pa Albanija, Črna gora in Severna Makedonija.

Na Hrvaškem so danes potrdili 49 primerov okužbe z novim koronavirusom. Med okuženimi sta prvič tudi dva zdravnika, ki delata v klinični bolnišnici Dubrava v Zagrebu, je potrdil nacionalni štab civilne zaščite na popoldanski novinarski konferenci.

Zaradi vstopa virusa v zdravstveni sistem so naložili dodatno aktiviranje zdravstvenega osebja in resursov, kar pomeni tudi pripravo posebnih zdravstvenih centrov za intenzivno nego z respiratorji, sekundarnih centrov za zdravljenje srednje težkih okužb ter terciarnih centrov, ki bodo v rezervi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Žurnalček 10:29 18.marec 2020.

    Važno je samo čimprej opozoriti Jugošvabe , da im ne bo dovoljen vstop v SLO od zdaj naprej , kajti zaradi Hrvatov ne bodo mogli nadaljevati potovanja ! In to čimprej jasno in glasno !

  • Son Andreas 19:24 15.marec 2020.

    jaz sem se že davno odločil za trajno karanteno v primeru kockastih, če že, grem samo skozi, kolikor hitro se da =)