Svet
14328 ogledov

Nekdanji japonski premier po atentatu umrl

Shinzo Abe atentat
1/5
Epa
67-letni Abe je imel v Nari na zahodu države govor v podporo enemu od kandidatov na nedeljskih volitvah v zgornji dom japonskega parlamenta. Dogodek je bil sicer varovan, a kljub temu so lahko opazovalci do politika pristopali relativno brez težav. K Abeju naj bi tako na odru od zadaj pristopil nek moški in ga dvakrat ustrelil.

Japonski mediji poročajo, da Abe v bolnišnici za posledicami strelnih ran umrl.

Prvi strel napadalca je verjetno zgrešil cilj, a mu je sledil še drugi, po katerem je 67-letni politik padel na tla, krvavel naj bi iz vratu. Ljudje so mu priskočili na pomoč in ga oživljali. Takoj nato so ga odpeljali v bolnišnico, domnevno s srčnim zastojem, ki pa mu pogosto sledi smrt.

Dogodek se je zgodil okoli 11.30 po lokalnem času. Moškega, ki naj bi streljal, so nemudoma pridržali, pri čemer naj se ne bi upiral in naj ne bi skušal zbežati.

Japonska vlada je že oblikovala posebno krizno ekipo in obsodila napad. Premier Fumio Kishida je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa prekinil predvolilno kampanjo ter se s severa države, kjer se je mudil, odpravil v Tokio.

Shinzo Abe atentat | Avtor: Epa Epa

Abe, verjetno najbolj znan japonski politik, je bil na položaju premierja leta 2006 in nato znova od leta 2012 do leta 2020, ko je odstopil s položaja zaradi bolezni.

Japonska ima za razliko od ZDA zelo stroge zakone glede strelnega orožja in primeri strelskih napadov so izjemno redki.

Abe naj bi bil v "zelo skrb zbujajočem stanju", je sporočil japonski premier Fumio Kishida. Medtem je japonska policija prijela osumljenca, številni svetovni voditelji pa so tragičen dogodek obsodili in izrazili svojo podporo Abeju.

"Molim, da bo nekdanji premier Abe preživel. To je barbarsko dejanje med volilno kampanjo, ki je temelj demokracije, in je popolnoma neodpustljivo. To dejanje najostreje obsojam," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Kishida.

Po navedbah BBC naj bi bil Abe med prevozom v bolnišnico pri zavesti in naj bi se odzival.

Japonska policija je medtem prijela in identificirala 40-letnega osumljenca Tetsuya Yamagamija, prebivalca mesta Nara, ter zasegla doma izdelano pištolo, ki jo je storilec uporabil v napadu.

Po poročanju lokalnih medijev, na katere se sklicuje BBC, je Yamagami nekdanji pripadnik japonskih pomorskih samoobrambnih sil, ki predstavljajo lokalni ekvivalent japonske mornarice. Med prijetjem naj se ne bi upiral.

Na tragičen dogodek so se že odzvali številni svetovni voditelji. Indijski premier Narendra Modi je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal, da ga je napad na Abeja "globoko prizadel", nekdanjega japonskega premierja pa je označil za "dragega prijatelja".

Britanski premier v odhodu Boris Johnson je na Twitterju zapisal, da je "žalosten in zgrožen" zaradi "podlega napada", medtem ko je predsednik Evropskega sveta Charles Michel izjavil, da je "šokiran in žalosten zaradi strahopetnega napada", Abeja pa je označil za "resničnega prijatelja" in "gorečega zagovornika multilateralizma in demokratičnih vrednot".

Na napad so se odzvale tudi ZDA, in sicer je ameriški zunanji minister Anthony Blinken, ki se trenutno udeležuje zasedanja zunanjih ministrov skupine G20 na Baliju, dejal, da so ZDA "globoko užaloščene in zaskrbljene".

Izrazi zaskrbljenosti in obsodbe napada so prišli tudi iz ruskega veleposlaništva v Tokiu, kot tudi iz Francije, Tajske, Avstralije in mnogih drugih držav, še navaja AFP.

Shinzo Abe atentat | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 2
  • Palson 16:40 08.julij 2022.

    Je pa zanimivo, da je v začetku leta ena vedeževalka (objavljeno na nekem branem portalu) napovedala atentat na enega politika... podrobnosti se pa ne spomnim.

  • mirror 10:36 08.julij 2022.

    Kaj pa je novega? Spet zavajate, da bralci pogledajo prispevek.