Svet
1083 ogledov

Novo o hrvaški nosečnici, ki so ji zavrnili možnost splava

Nosečnica Profimedia
Nosečnica se je obrnila po pomoč v Sloveniji, kjer je komisija sprejela odločitev.

Mireli Čavajda, hrvaški nosečnici s hudo prizadetim zarodkom, je drugostopenjska komisija v Sloveniji odobrila splav, je povedala njena odvetnica Vesna Jurić. Čavajda se je morala po pomoč zateči v Slovenijo, potem ko ji na Hrvaškem niso omogočili prekinitve nosečnosti, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Na odločitev v Zagrebu še vedno čaka

Odvetnica Jurić je pojasnila, da se njena stranka še ni odločila, ali bo opravila splav v Sloveniji, saj še vedno čaka na odločitev komisije kliničnega centra Zagreb. Kdaj se bo ta sestala, še vedno ni jasno.

Jurićeva je dodala, da ima nosečnica danes v hrvaški prestolnici nov pregled z magnetno resonanco. A še preden je bila na ta pregled naročena, je posebna sedemčlanska komisija, ki jo je sklical hrvaški zdravstveni minister Vili Beroš, odločila, da je plod možno zdraviti, zatorej splav v tej fazi nosečnosti ni dovoljen.

39-letnica je v 24. tednu nosečnosti zaradi tumorja v glavi otroka želela narediti splav, zdravniki pa so ji dejali, da ta na Hrvaškem po desetem tednu ni mogoč, čeprav zakon v določenih primerih predvideva tudi izjeme.

Nosečnica je za ogromen tumor na možganih otroka izvedela na magnetni resonanci v bolnišnici Sveti Duh v Zagrebu. Možnosti, da bo otrok po rojstvu preživel, so izjemno majhne, če bo, pa se v najboljšem primeru ne bo mogel normalno razvijati.

Primer Mirele Čavajda je v hrvaški javnosti sprožil močne reakcije in znova odprl debato o dostopnosti splava na Hrvaškem, kjer po poročanju hrvaškega portala N1 60 odstotkov ginekologov uveljavlja ugovor vesti pri prekinitvah nosečnosti.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.