Svet
13 ogledov

Novo obdobje grško-turških odnosov

Recep Tayyip Erdogan, George Papandreou
1/4
Žurnal24 main
Ministri grške in turške vlade so se danes sešli na srečanju v Atenah, obe strani pa sta skupno sejo opisali kot zgodovinski dogodek.

Turško delegacijo na obisku v Grčiji vodi predsednik turške vlade Tayyip Recep Erdogan, ki je prvi turški premier na obisku v Grčiji po letu 2004. Erdogan se je po prihodu v Atene danes že srečal z grškim predsednikom Karolosom Papuljasom, nato pa sta ga sprejela še premier George Papandreu in vodja opozicije Antonis Samaras.

Erdogana in deset ministrov turške vlade tokrat na obisku spremlja še 100-članska gospodarska delegacija. Turški in grški ministri že podpisali prvega od napovedanih sporazumov, ki bo Atenam odslej omogočal, da bodo lahko Ankari vrnile nezakonite priseljence, ki bodo v Grčijo prispeli iz Turčije, kar je doslej sprožalo precejšnje napetosti.

Tokratno srečanje obeh vlad je poleg naštetega posvečeno tudi spopadanju s svetovno gospodarsko in finančno krizo, ki v zadnjih tednih močno pretresa zlasti Grčijo. Beseda bo tako tekla predvsem o možnih skupnih varčevalnih ukrepih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.