Svet
4803 ogledov

Novo odkritje glede koronavirusa

covid-19 koronavirus Profimedia
Doslej še neznane informacije glede virusa, ki je na kolena spravil ves svet.

Inšpektorji Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki na Kitajskem iščejo informacije o začeteku širjenja novega koronavirusa, so našli znake, da je bilo na začetku pandemije v Wuhanu konec leta 2019 veliko več virusa, kot se je predvidevalo doslej, piše CNN. 

Glavni inšpektor WHO na tej misiji Peter Ben Embarek je v intervjuju za CNN povedal, da je njegova ekipa našla nekaj znakov o veliko močnejšem širjenju, vključujoč informacijo, da je bilo v Wuhanu že decembra leta 2019 več sevov novega virusa. 

Inšpektorji so med drugim govorili tudi s človekom, ki ga kitajske oblasti beležijo kot prvega znanega pacienta. Gre za 40-letnika, ki dela v pisarni. Pri njem so okužbo zabeležili 8. decembra omenjenega leta, pred tem ni nikamor potoval. 

Dokazi, ki so jih zbrali inšpektorji, so še v postopku analiziranja. Kot piše CNN, veliko strokovnjakov predvideva, da se je pandemija na Kitajskem širila veliko pred prvimi uradnimi informacijami o virusu. "Virus je v Wuhanu močno krožil, to je novo odkritje," je Embarek potrdil za CNN. 

Poreklo še neznano, a malo je verjetno, da je iz laboratorija

Vodja WHO Tedros Ghebreyesus je v petek povedal, da so vse hipoteze o poreklu koronavirusa še vedno odprte. Omenjeni tim strokovnjakov je na Kitajskem preživel štiri tedne, da bi preučil poreklo novega koronavirusa. Prejšnji teden so objavili, da ne bodo preučevali, če je bil izpuščen iz laboratorija, ker da je to malo verjetno. 

Kot je znano, administracija nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa je namigovala, da je bil virus spuščen iz laboratorija, kar uradni Peking ves čas vztrajno zavrača. 

Omejitve v trgovini zaradi covid-19 Covid-19 Slovenija Sproščanje ukrepov: To so spremembe, ki veljajo od danes!

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • sam1 10:11 15.februar 2021.

    Morda bi malo okrog pogledali v množične grobnice,kjer so jih zakladali z bagerji,pa bi bila stvar veliko bolj jasna in se bi tiste številke o umrlih po podatkih,ki jih je kitajska vlada objavila vsaj stokrat povečale.....