Svet
2 ogledov

Novo poglavje v zgodovini Kenije

Odingi in Kibakiju je uspelo doseči dogovor, s katerim bi se lahko končalo večme Žurnal24 main
Sprti strani v Keniji sta po tednih trdih pogajanj podpisali dogovor o koalicijski vladi, je sporočil posrednik v sporu, nekdanji generalni sekretar ZN Kofi Anan.
Množica je navdušeno ploskala, ko sta nekdanja nasprotnika v soju kamer podpisala dogovor. Kenijski predsednik Mvai Kibaki in opozicijski voditelj Raila Odinga sta ob posredovanju nekdanjega generalnega sekretarja Združenih narodov Kofija Anana podpisala dogovor, s katerim želita strani končati krizo po volitvah."Dosegli smo dogovor o koalicijski vladi," je po sprejetju dogovora novinarjem povedal Anan.

Koalicijska vlada
Odinga bo zasedel mesto predsednika vlade, njegova stranka Oranžno demokratično gibanje pa bo imela v vladi ministre. Število ministrov bo sorazmerno s številom predstavnikov strank v parlamentu, kjer ima največ sedežev opozicija.

"Dogovor je bil nujen za preživetje v tej državi," je po podpisu dejal Anan. "Vse, ki so vložili trud v ta dogovor, pozivam, naj imajo vedno v mislih prihodnost Kenije in dobro celotnega naroda."

Del dogovora je tudi soglasje o spremembi ustave, 45 let starega dokumenta. Že skoraj dvajset let si Kenijci prizadevajo za spremembo ustave, ki daje večino oblasti v predsednikove roke.

Dogovor bo vnesel mir v državo, v kateri je bilo od konca decembra prelite veliko krvi. © Reuters

 

Obdobje sodelovanja
"Naš narod združuje več stvari, kot nas jih ločuje. Opomnili so nas, da moramo storiti vse, kar je v naših močeh, da zagotovimo mir, ki je temelj naše nacionalne enotnosti. V Keniji je prostor za vse nas," je v govoru po podpisu dejal Kibaki.
 
"Odprli smo novo poglavje v naši zgodovini. Stopili smo iz obdobja spopadov v obdobje sodelovanja," je dejal vidno zadovoljni Odinga. "Zagotoviti moramo medsebojno ljubezen in spoštovanje Kenijcev ter uničiti pošast po imenu etničnost."

Spor zaradi volitev je sprožil nasilje, v katerem je bilo ubitih več kot 1500 ljudi, močno pa je prizadelo tudi gospodarstvo. Nasilje se je v zadnjih tednih sicer umirilo, a so razmere v državi še naprej napete. Zaradi krize je Kenija izgubila ugled ene od najstabilnejših držav v Afriki.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.