Svet
7 ogledov

Novo sojenje za poveljnika OVK

Ramuš Haradinaj (Foto: BOBO) Žurnal24 main
Mednarodno sodišče za vojne zločine v nekdanji Jugoslaviji v Haagu se je odločilo odrediti novo sojenje proti nekdanjemu kosovskemu premierju Ramušu Haradinaju.

Predsednik sodišča Patrick Robinson je v svoji utemeljitvi pojasnil, da so bile priče na sojenju ustrahovane, zato pravičnost sojenja ni bila zagotovljena. Haaško sodišče je oprostilno sodbo za Haradinaja, ki je bil obtožen vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti, ki naj bi jih zagrešil proti Srbom, izreklo aprila 2008.

42-letni Haradinaj je sicer najvišji kosovski predstavnik, ki so mu sodili v Haagu. Zločine naj bi zagrešil v času, ko je vodil Osvobodilno vojsko Kosova v letih 1998 in 1999.

Sojenje bodo ponovili tudi za Idriza Balaja in Lahija Brahimaja, ki sta bila oproščena skupaj s Haradinajem, sicer pa sta sodelovala v Osvobodilni vojski Kosova. Datum začetka ponovnega sojenja še ni določen, trojica pa bo do začetka v priporu v Haagu.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.