Svet
6863 ogledov

Novo šokantno poročilo: Ukrepajte sedaj!

Segrevanje ozračja
1/3
Do leta 2030 bo treba tudi zmanjšati izpuste toplogrednih plinov za 45 odstotkov od ravni leta 2010.

Delegati 195 držav, ki sodelujejo v Medvladnem forumu o podnebnih spremembah (IPCC), so v Južni Koreji potrdili in objavili posebno poročilo o omejitvi globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija do konca stoletja glede na predindustrijsko raven. V njem opozarjajo pred drastičnimi posledicami, če ta cilj ne bo dosežen.

Poročilo, ki obsega 400 strani, sloni na 6000 znanstvenih študijah o podnebju in pravi, da so za dosego cilja potrebne drastične spremembe v odnosu politike do podnebnih sprememb, glede energije, ravnanja s prstjo, industrije, tehnologije zgradb, transporta in upravljanja mest.

Zima Vreme Slovenija Arso predstavil šokantne podatke

"Znanstveniki bi radi napisali z velikimi črkami: "UKREPAJTE SEDAJ, IDIOTI". A morajo ostati pri dejstvih in številkah. In so."
Kaisa Kosonen, Greenpeace

Do leta 2030 bo treba tudi zmanjšati izpuste toplogrednih plinov zaradi človeških dejavnosti za 45 odstotkov od ravni leta 010. Do leta 2050 pa bo treba priti do neto ničelnih izpustov, kar pomeni, da se mora izpopolniti tehnologija za odstranjevanje viška ogljikovega dioksida iz ozračja.

Ekstremni vremenski pojavi in izginjanje ledu

Svet se je od predindustrijske ravni doslej že segrel za eno stopinjo Celzija in poročilo opozarja na vidne posledice, kot so ekstremni vremenski pojavi, višanje gladine morij in izginjanje ledu na Arktiki.

Globalno segrevanje | Avtor: Profimedia Profimedia

Svet je trenutno na poti, da se segreje za dve do tri stopinje Celzija, če ne bo odločnega in trajnega zmanjšanja izpustov toplogrednih plinov. Pariški podnebni sporazum iz leta 2015 je svetu državam podpisnicam položil na dušo, naj poskrbijo, da se ozračje ne bo segrelo za več kot dve stopinji od predindustrijske ravni.

Če bo dosežen ambicioznejši cilj 1,5 stopinje Celzija, pa se bo gladina morij dvignila za deset centimetrov manj, dramatično se bo zmanjšala nevarnost Arktike brez ledu čez poletja, koralni grebeni pa bodo usahnili za med 70 do 90 odstotkov, ne pa tudi povsem izginili.

Poročilo pravi, da bo imel svet dve tretjini možnosti za dosego cilja 1,5 stopinje Celzija, le če se do konca stoletja v ozračje ne izloči več kot 420 milijard ton ogljikovega dioksida. Po sedanjem trendu izpustov bo ta vsota dosežena že v desetletju.

Globalno segrevanje | Avtor: Profimedia Profimedia

Delež električne energije, pridobljene z obnovljivimi viri, kot so voda, sonce in veter, se mora do leta 2050 povečati s sedanjih 20 na 70 odstotkov, delež energije iz premoga pa mora pasti s sedanjih 40 odstotkov na okoli pet odstotkov.

Potrebnih 2100 milijard evrov investicij

Za dosego cilja bo glede na poročilo potrebnih 2100 milijard evrov investicij v globalni energetski sistem vsako leto od leta 2016 do leta 2035, kar pomeni približno 2,5 odstotka svetovnega BDP.

Poročilo zatrjuje, da je cilj 1,5 stopinje Celzija tehnološko in gospodarsko dosegljiv, vendar pa je problem politična volja.

Potrebne bodo velike spremembe na primer v prehranjevalnih navadah ljudi (manj mesa), zmanjšanje števila avtomobilov z motorji na notranje izgorevanje, zmanjšanje povpraševanja po energiji in tudi odvzemanje viška toplogrednih plinov iz ozračja, na primer s pogozdovanjem ali uporabo biogoriv.

Globalno segrevanje | Avtor: Profimedia Profimedia

Pripravo poročila so forumu naložili sklepi 21. zasedanja pogodbenic Okvirne konvencije Združenih narodov o spremembi podnebja (UNFCCC), ki je potekalo leta 2015 v Parizu. Na istem zasedanju so države sveta dosegle omenjeni Pariški sporazum, ki naj bi svet rešil pred katastrofalnimi posledicami podnebnih sprememb.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 09:48 10.oktober 2018.

    In tudi če bodo danes vsi prometni izpusti na ničli kaj pol? To pomeni da bo celo 1% manj izpustov CO2, kot ga ima celotna površina morja in oceanov. Poberi groš torej. Ena sama velika termoelektrarna pa naredi toliko izpustov, ...prikaži več kot tretjina evropskega prometa. Morda ne bi bilo napačno če bi se zadev lotili tukaj - če že. Pa nehajo naj gozdove - torej pljuča uničevat.

  • kokodajsarica 13:14 08.oktober 2018.

    Točno tako jakec1575. Naj se dodam, denar ustvarjamo ljudje in ne vesoljci. Torej ga je na tone povsod. Če je pa treba nas sužnje še bolj okrast zaradi "narave", še en nateg stoletja.

  • Tupamaros 12:06 08.oktober 2018.

    Bolj strašljiva je borba za pridobitev votlih okoljevarstvenih projektov in za to potrebnega denarja. Za to početje so potrebne take, kot je ta, ali drugačne fake news.