Svet
1008 ogledov

Novo svarilo ukrajinskega predsednika

Ukrajina vojna Epa
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pravi, da "ne verjamemo nikomur – ne verjamemo lepim besedam".

Ukrajina se pripravlja na novo rusko ofenzivo na vzhodu države, je dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ruska vojska kopiči svoje pripadnike v Donbasu, na kar se ukrajinska stran pripravlja, je dejal. 

Ruskim napovedim, da bodo zmanjšali obseg napadov v okolici Kijeva in Černigiva, ne verjame. "Nikomur ne verjamemo – ne verjamemo lepim besedam," je dejal. Zelenski ne vidi razloga, zakaj bi verjel ruski strani, saj ruske sile nadaljujejo z napadi na obe mesti. 

"Ničemur se ne bomo odrekli. Borili se bomo za vsak meter naše zemlje, za vsakega človeka," je odločenost Ukrajincev, da se ubranijo agresorja, vnovič poudaril predsednik. 

Pogajanja med obema državama naj bi se nadaljevala v petek, in sicer v virtualni izvedbi. 

Ukrajina vojna | Avtor: Profimedia Profimedia

Rusija je medtem napovedala prekinitev spopadov v obleganem Mariupolu, da bi se iz mesta lahko umaknili civilisti. Rusko obrambno ministrstvo je ob tem predlagalo, da bi pri evakuaciji sodelovali predstavniki Združenih narodov in Rdečega križa. Koridor od Mariupola do Zaporožja skozi rusko nadzorovano mesto Berdiansk naj bi vzpostavili ob 10. uri po lokalnem času. Ukrajina se na napoved še ni odzvala. 

Putin naj ne bi poznal resnice glede poteka vojne, trdijo ZDA, ker naj bi bilo njegove svetovalce strah povedati resnico. Posledice se že kažejo. 

Pozivi Francije, Grčije in Turčije k prekinitvi napadov na pristaniško mesto niso obrodili sadov. Ruski predsednik Vladimir Putin je v pogovoru s francoskim predsednikom Emanuelom Macronom dejal, da se bo napad na Mariupol končal le, če se ukrajinske enote predajo. 

Številni predhodni poskusi vzpostavitve koridorjev za evakuacijo so bili bolj ali manj neuspešni. Ukrajinska stran je rusko obtožila preselitve več tisoč civilistov v Rusijo oziroma na območja, ki jih Rusija nadzoruje. 

Ukrajina vojna | Avtor: Profimedia Profimedia
dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.