Svet
12 ogledov

Novo upanje v iskanju malezijskega letala

podmornica iskanje EPA
Ekipe, ki iščejo več kot en mesec pogrešano malezijsko letalo, so zaznale dva nova signala.

Avstralske oblasti so potrdile, da so zaznali dva nova signala, ki bi lahko pripadala črnima skrinjicama letala malezijske družbe Malaysian Airlines, ki je izginilo 8. marca letos. Prvi signal je trajal pet minut in 25 sekund, drugi pa sedem minut. 

Nekateri bolj, drugi manj optimistični

"Menim, da iščemo na pravem območju, a moramo identificirati razbitine letala, preden lahko z gotovostjo potrdimo, da je tukaj zadnje počivališče leta MH370," je dejal vodja avstralske agencije, ki koordinira iskanje Angus Houston. "Sem optimističen, da bomo v kratkem našli letalo oziroma tisto, kar je od njega ostalo."

Signale so zaznali znotraj območja, velikega 1.300 kvadratnih kilometrov. Kapitan ameriške ladje Mark Matthews je pri napovedih, ali gre dejansko za signale tako iskanih črnih skrinjic, previdnejši, saj ne morejo z gotovostjo trditi, da gre za isti signal, kot so ga zaznali pred dnevi. "Rekel bi, da gre za ločena akustična dogodka. Zaradi različne geografske lege signala sem manj optimističen, kot če bi signal prejemal z majhnega območja, na katero bi lahko usmeril podmornico, s katero iščemo letalo," je pojasnil.

Časa vse manj

Potrditev prejema dveh signalov je povečala upanje, da bodo vendarle našli ostanke letala, saj so se bali, da so se baterije obeh črnih skrinjic že izpraznile. Običajno namreč zdržijo en mesec, v najboljšem primeru pa dva tedna več. Iskanje tako vedno bolj postaja bitka s časom. 

Iskanje razbitin naj bi danes nadaljevalo 11 vojaških in štiri civilna letala ter 14 ladij. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.