Svet
18125 ogledov

Novo v primeru 12-letnega Giuseppeja, ki ga je mafija raztopila v kislini

Sojenje Giovanniju Brusci epa
Javnost se je odzvala z nejevero.

Santino di Matteo, nekdanji član sicilijanske mafijske družina Cosa Nostra, je sodeloval pri umoru italijanskega tožilca in znanega borca proti mafiji Giovannija Falconeja. Po aretaciji je postal prvi od storilcev, ki je začel sodelovati s policijo in izdajati informacije, kar je nakopalo zamere v mafijski družini. V luči maščevanja so leta 1993 ugrabili njegovega sina, 12-letnega Giuseppeja di Mattea. Po kasnejšem priznanju enega od ugrabiteljev, so se moški oblekli v policiste in dečku dejali, da ga bodo peljali k očetu.

Mafija je Giuseppeja v ujetništvu zadrževala skoraj 800 dni, pri čemer je živel v nehumanih razmerah in doživljal mučenje. Ugrabitelji so s tem njegovega očeta želeli ustrahovati in ga prisiliti, da bi pričanje umaknil, a Santino ni klonil. Giuseppeja so kmalu zatem zadavili in njegovo truplo raztopili v kislini. Zgodba je odmevala po vsem svetu, po njej pa so se odločili posneti tudi film.

Član Cosa Nostre Giovanni Brusca, ki je prav tako sodeloval pri umoru tožilca Falconeja in je odgovoren za Giuseppejevo smrt, je pri svojih 64 letih po 25 letih ponovno na prostosti, poroča italijanska tiskovna agencija ANSA.

Brusca, eden vodilnih mafijcev družine, je v tistih krogih poznan po svoji okrutnosti. Nekoč je priznal, da je ubil med 100 in 200 ljudi, kar še vedno vzbuja strah med ljudmi ter pomisleke ob njegovi predčasni izpustitvi. Ko je bil leta 1996 pri družinskem kosilu v Agrigentu aretiran, je seštevek obtožb znašal 26 let. Zaradi svojega obnašanja pa je sedaj predčasno zapustil zapor.

Brusca je namreč kljub začetnemu uporu in grožnjam dosmrtnega zapora le izdal nekaj podrobnosti, ki so oblastem pomagale pri preiskovanju mafijskih zadev. Maria Falcone, sestra umorjenega tožilca, se je na izpust odzvala z dvomi. V zadevi je sodil isti sodnik, ki je po njenih besedah prav tako v postopku večkrat izrazil dvome o popolnosti Bruscovih pričevanj, opozorila pa je tudi na njegovo krvavo preteklost, še poroča ANSA.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.