Svet
774 ogledov

Novo v primeru Assange

Assange - shod v podporo - London Profimedia
Britanska notranja ministrica Priti Patel je sporočila, da izročitev ustanovitelja Wikileaks Juliana Assangea lahko steče.

Britansko sodišče je že aprila odobrilo izročitev Juliana Assangea ZDA, a je končna odločitev po tem, ko so Assangeu odrekli možnost pritožbe, bila v rokah notranje ministrice Priti Patel. Iz njenega kabineta so danes sporočili, da je podpisala dovoljenje za njegovo izročitev ZDA. Na to odločitev se Assange lahko pritoži, kar mora storiti v 14 dneh. 

Odločitev v prid izročitvi je ministrica sprejela, ker je že sodišče v svoji odločitvi ugotovilo, da izročitev ne predstavlja kršenja njegovih pravic in da bo v ZDA "ustrezno obravnan", navaja BBC.

V odzivu na odločitev so pri Wikileaks zapisali, da gre za "črn dan za svobodo tiska in britansko demokracijo". Napovedali so, da se bodo na odločitev pritožili in da njihovega boja še ni konec. 

Julian Assange | Avtor: epa epa

Ameriške oblasti si za njegovo prijetje prizadevajo že vse od kar je luč sveta ugledala stran Wikileaks.Očitajo mu objavo okoli 500 tisoč tajnih dokumentov o vojni v Iraku in Afganistanu. Medtem ko Assange zagovarja stališče, da je bila objava v interesu javnosti, ameriške oblasti menijo drugače. 

Assange je bil vrsto let v prostorih ekvadorskega veleposlaništva v Londonu, kjer pa so mu leta 2019 odrekli gostoljubje. Po tem ga je britanska policija aretirala in od takrat je v priporu. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.