Svet
81 ogledov

Novo Zelandijo stresel močan potres

Potres Nova Zelandija Žurnal24 main
Potres z magnitudo 7,4 stresel Novo Zelandijo

Novo Zelandijo je danes stresel močan potres z magnitudo 7,4. Po podatkih ameriškega seizmološkega centra je sunek stresel južni otok države, imel pa je plitko žarišče okoli 90 kilometrov stran od mesta Christchurch, poročajo tiskovne agencije. Zaenkrat še ni poročil o škodi in posledicah tega potresa.

Kljub precejšnji moči potresnega sunka pa Tihomorski center za opozorila pred cunamiji ni izdal opozorila, da bi lahko prišlo še do te nevarnosti. "Glede na vse razpoložljive podatke ne pričakujemo uničujočega cunamija preko vsega Pacifika," so sporočili.

Novozelandske oblasti so sicer zatem vseeno opozorile, da lahko pride do cunamija na Južnem otoku, še posebej zaradi možnih popotresnih sunkov.

Novozelandski center GeoNet je sporočil, da so potres čutili po vsej državi, prebivalce pa so opozorili pred možnimi popotresnimi sunki.

Treslo se je, ko so mnogi že spali

AFP navaja navedbe prebivalcev Christchurcha, da je tresenje tal trajalo precej dolgo. Sunek je novozelandski južni otok stresel okoli 23. ure po lokalnem času (okoli 11. ure po srednjeevropskem času). Mnogi so že spali.

Zaenkrat poročil o morebitni škodi še ni. Prebivalka iz Christchurcha Tamsin Edensor pa je za AFP povedala, da zaenkrat v svojem delu mesta kakih vidnejših poškodb ne vidi.

Nova Zelandija sicer leži na meji avstralske in tihomorske tektonske plošče, na t. i. ognjenem obroču, kjer so potresi pogosti. Letno jih na celotnem območju zabeležijo celo do 15.000, še navaja AFP.

Mesto Christchurch je bilo leta 2011 praktično povsem uničeno, ko ga je prizadel potres z magnitudo 6,3. Tedaj je umrlo 185 ljudi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • URIAH HEEP 12:11 15.november 2016.

    zavezniki čistijo reptilske baze