Svet
22 ogledov

Novorojenček umrl zaradi snega

Rusija, letališče, sneg
1/9
Žurnal24 main
V ZDA je umrl novorojenček, ker so se zaradi snega reševalci prebili do njega šele po devetih urah, neka ženska je morala noč prebedeti ob truplu, na Danskem zaradi snega ne pokopavajo umrlih.

Fotografije snežnega kaosa po svetu si lahko ogledate v zavihku Galerija.

Sneg že več dni povzroča kaos po Evropi, ZDA in Rusiji. Svetovni mediji prinašajo zgodbe številnih, ki se bodo tokratnega snega vedno spominjali z žalostjo.

Novorojenček umrl v veži
Dvaindvajsetletna študentka je rodila v veži enega od blokov v Brooklynu. Gasilci in policisti so kar devet ur utirali pot reševalcem po zasneženih cestah, ko so prišli do porodnice, je bilo že prepozno; novorojenček je umrl.

41-letno Lauro Freeman je mama prebudila ob 8. uri zjutraj zaradi težav z dihanjem. Laura je poskušala priklicati reševalce, a je bila linija ves čas zasedena, na pomoč pri klicanju so ji priskočili še sosedi; reševalci so prišli čez tri ure – Laurina mama je umrla.

51-letna Florence Simancas je več kot 24 ur prebedela ob truplu očeta, umrl je ob 10:31 zjutraj, mrliški oglednik je prišel naslednji dan ob 13. uri.

Hiše pod snegom
Prebivalcem danskega otoka Bornholm je zmanjkalo prostora za odmetavanje snega, zdaj ga odvažajo kar v morje, čeprav je to zaradi naravovarstvenih razlogov prepovedano. Zapadlo je šest metrov snega, zato danska vlada s trajekti dovaža dodatne snežne pluge, ki ne bodo čistili le cest, ampak tudi odmetavali hiše, v katerih so dobesedno zakopani ljudje. Hrano in vodo na otok dovažajo s helikopterji.

Nekega moškega, ki je umrl že pred božičem, še vedno niso pokopali. Njegovi družini so sporočili, da ne morejo izkopati luknje, saj je preveč snega, zemlja pa je zmrznjena.

Z danskega otoka z dobrimi 42 tisoč prebivalci pa prihaja vsaj ena dobra novica; ko je neka ženska dobila klic na pomoč od noseče ženske, do katere se babica ni mogla prebiti, si je nataknila tekaške smuči in pretekla 7 kilometrov; z mamico in otročkom je vse v redu.

Več kot dva tedna brez vode
V delu Severne Irske so zaradi ledu popokale vodovodne cevi. Štirideset tisoč ljudi je že osem dni brez vode, kar je zlasti hudo za tiste z dojenčki in starejšimi ljudmi. Komunalno podjetje se je po osmih dneh vendarle odločilo, da prebivalcem sporoči, da vode ni in da je verjetno še nekaj dni ne bo. Posamezne vasi se organizirajo same in poskušajo urediti centre za razdeljevanje vode.

Putin prepovedal dopuste

Prav tako povsem brez informacij so ostali potniki na glavnem ruskem letališču Domodedovo. Šele ko se jih je nabralo že osem tisoč, se je uprava spomnila, da izda sporočilo za javnost, da so vsi leti zaradi snežnih neviht in ledenega dežja odpovedani. Potniki, ki so iskali medicinski pomoč, so ostali brez nje, večina je spala na tleh, na vprašanja, kaj se dogaja, niso dobili odgovora.

Ruski premier Vladimir Putin je ostro kritiziral prometnega ministra in vodstvo letališča: "Uprava je govorila o vsem, razen o tem, kako so ravnali s potniki, so molčali. Kakšno delo je to!?" Za kazen je osebju na vseh letališčih prepovedal dopust, tisti, ki so že na dopustu, pa se morajo vrniti v službo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.