Svet
7961 ogledov

Novo na hrvaških cestah: Tako bodo lovili prehitre voznike!

Hrvaške avtoceste
1/3
Kazni bodo pošiljali na naslove lastnikov avtomobilov.

Hrvaško notranje ministrstvo in javno podjetje hrvaške avtoceste Hac načrtujeta, da bodo med letoma 2020 in 2023 na hrvaških avtocestah postavili nove kamere za nadzor hitrosti. Na tak način nameravajo ustaviti prehitre voznike. Poleg tega bodo kazni za prehitro vožnjo pošiljali na naslove lastnikov avtomobilov, danes poroča Jutarnji list.

V Hacu so se odločili, da bodo postavili sistem video nadzora, ki bo na več dvokilometrskih odsekih nadziral povprečno hitrost posameznih vozil. Kamere bodo zabeležile tudi registracijo vozila, na podlagi katere bodo kršiteljem hitrostnih omejitev pošiljali kazni, navaja zagrebški časnik.

Hrvaške avtoceste | Avtor: Profimedia Profimedia

Kot dodaja časnik, bodo kamere postavili tudi ob delih avtoceste, na katerih potekajo gradbena dela, kot tudi na odsekih, na katerih najpogosteje prihaja do prometnih nesreč zaradi prehitre vožnje. Projekt nameravajo uveljaviti med letoma 2020 in 2023.

Cilj je umiritev prometa

V Hac ob tem izpostavljajo, da cilj projekta ni kaznovanje voznikov, temveč krepitev prometne kulture, osveščanje in opozarjanje. Odseke, na katerih bodo nove kamere, bodo opremili z ustreznimi znaki.

V Hac menijo, da bodo na ta način povečali varnost na hrvaških avtocestah in zmanjšali posledice prometnih nesreč. Ob tem so navedli primer z Nizozemske, kjer so se po uvedbi podobnega sistema na avtocesti med Rotterdamom in Delftom v 18 letih zmanjšale prekoračitve hitrosti na 0,5 odstotka in prometne nesreče s smrtnih izidom za polovico.

Hrvaške avtoceste | Avtor: Profimedia Profimedia

Na hrvaških avtocestah že obstajajo kamere za nadzor prometa, a niso natančno nameščene za meritve hitrosti. Za to so pooblaščeni policisti, ki v posebnih patruljnih vozilih brez policijskih označb na avtocestah lovijo prehitre voznike.

Hac tudi napoveduje, da namerava do konca leta postavili novo 3D prometno signalizacijo, s katero bodo poskušali dodatno opozarjati voznike, naj se ne vključujejo na avtocesto v napačni smeri. Poleg hitrosti je neprevidna vključitev voznikov s počivališč in vozlišč v napačni smeri na avtoceste eden od glavnih vzrokov hudih prometnih nesreč na hrvaških avtocestah.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Žurnalček 23:37 25.april 2019.

    Vriga me , jaz se po HR AC ne vozim ! Enkrat na dve leti ko grem pa do BG , pa tako ne voozim već kot 130 ! Pri 120 ima najmanjšo porabo !

  • 23ad2f37766171aa38825fc71230ce1c4c61263b 20:29 16.april 2019.

    Kaj je pizdeki hrvaški kaj vam denarja zmanjkuje, pa ne znate z lastnimi rokami skoraj nič narediti