Svet
21583 ogledov

Novost pri plačilu hrvaške turistične takse

jadranje
Hrvaška turistična skupnost je zagnala spletni portal, na katerem lahko navtiki plačajo turistično takso.

Portal je na voljo v hrvaščini, angleščini, nemščini in italijanščini, uporabnika pa na enostaven način vodi po postopku registracije in plačila takse, so sporočili. Pavšal za navtike je Hrvaška sicer letos pocenila.

Portal podpira plačila z vsemi bolj znanimi plačilnimi karticami, po plačilu turistične takse bo pa uporabnik na svoj elektronski naslov prejel potrditev plačila, ki jo mora hraniti med celotnim bivanjem na plovilu, so pojasnili v Hrvaški turistični skupnosti.

Turistično takso lahko navtiki še naprej plačajo tudi v turističnih skupnostih ali luških kapitanijah.

slovenija 09.05.13. marina, portoroz, plovila, colni, privezi, foto: suzana kos | Avtor: Suzana Kos Suzana Kos

Cene so znižali

Hrvaška je zaradi pandemije covida-19 letos v primerjavi z lanskim letom znižala pavšalni znesek turistične takse za navtike za 20 odstotkov. Novost je tudi to, da bodo lahko navtiki turistično takso plačali po posamezni nočitvi, in sicer v znesku 10 kun (1,35 evra).

Nižja taksa sicer velja samo ob plačilu pavšalnega zneska. Ta je odvisen od dolžine plovila in časa bivanja na Hrvaškem.

Če je navtik lani plačal pavšalno turistično takso za leto 2020, vendar zaradi pandemije covida-19 ni uspel uporabljati svojega plovila, lahko zahteva tudi povračilo sorazmernega dela plačane takse za časovno obdobje, med katerim je bila razglašena epidemija na Hrvaškem, ali pa sorazmerno podaljšanje časovnega obdobja, za katerega je plačal turistično takso. Zahtevo mora v pisni obliki poslati Hrvaški turistični skupnosti.

Ivica Kostelić, jadrnica | Avtor: Reševalni pas/Twitter Reševalni pas/Twitter

Kot plovilo, ki se uporablja za počitek, rekreacijo ali križarjenje, pa je po novem določeno tisto, ki je dolgo več kot sedem metrov in ima vgrajeno posteljo. Doslej je pravilnik obravnaval tovrstna plovila do petih metrov dolžine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.