Svet
15 ogledov

Novozelandci na referendum o zastavi

Nova Zelandija EPA
Novozelandci so začeli z glasovanjem o novi zastavi, ki bi lahko nadomestila zdajšnjo.

Novozelandci so včeraj na referendumu začeli z izborom nove zastave, ki bo nadomestil zdajšnjo, ki je nastala na podlagi kolonialistične preteklosti. Glasovanje bo potekalo do 11. decembra, Novozelandci pa lahko izbirajo med petimi različicami. 

Med deset tisoč predlogi je posebna komisija najprej zbrala štiri različice, po vsespološnem navdušenju nad peto različico z rdečim vrhom, ki naprej ni uvrstila v začetni izbor, pa so dodali še to. Eden od primerkov nove zastave sicer vsebuje koru, maorsko spiralo, trije primerki pa vsebujejo praprotni list, ki ga na svojih dresih nosijo nekatere športne reprezentance Nove Zelandije.

Možne izbire nove zastave na Novi Zelandiji | Avtor: EPA EPA

Obeta se še en referendum

Volivci bodo izbrali tistega, ki jim je najbolj všeč, nato pa bo vlada marca prihodnje leto razpisala še en referendum na katerem bodo državljani izbirali med novim predlogom in trenutno zastavo.

Ideja o menjavi zastave se je porodila premierju Johnu Keyu, ki trdi, da se je doba, ko je bila Nova Zelandija kolonija, že zdavnaj končala in bi zato morali zamenjati tudi zastavo. Trenutna je namreč zelo podobna avstralski, uvedli pa so o leta 1902, 62 let po podpisu sporazuma, ki je Novo Zelandijo vključil v britanski imperij. Ta otoška država sicer ni več britanska kolonija od leta 1907.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.