Svet
35 ogledov

Novozelandskega premierja vrgli iz parlamenta

John Key Reuters
Razprava glede panamskih dokumentov v novozelandskem parlamentu se je končala tako, da je moral premier John Key zapustiti dvorano.

"Premier v tej hiši ne more imeti posebnega statusa. Pravila veljajo za vse," je poudaril predsednik parlamenta David Carter in iz parlamentarne dvorane poslal premierja Johna Keyja, poroča BBC. Pred tem ga je nekajkrat opozoril na nespoštovanje poslovnika.

Premier je odgovarjal na vprašanja, zakaj zavrača opravičilo Greenpeacu, Rdečemu križu in Amnesty International, potem ko jih je povezoval s tujimi korporacijami, ki so bile objavljene v panamskih dokumentih kot tiste, ki poslujejo v davčnih oazah.

"Očitno ga nisem slišal, bil sem sredi odgovora," je premier Key odgovoril na vprašanje, zakaj ni upošteval opozoril predsednika parlamenta. Dan pred tem je poslancem povedal, da dobrodelne organizacije dobivajo denar s strani podjetij, objavljenih v panamskih dokumentih. Organizacije so bile dejansko žrtve prevare, saj so bili navedeni kot prejemniki sredstev, da bi prikrili identiteto dejanskih prejemnikov.

Key je sicer že tretji novozelandski premier, ki je moral sredi razprave zapustiti parlamentarno dvorano.

Komentarjev 1
  • max 11:34 13.maj 2016.

    Če jih pri nas začnemo metat iz parlamenta bo le ta prazen v 10ih minutah. In srečno bomo živeli do konca svojih dni.