Svet
53 ogledov

NSA lahko razgali vsak iphone na planetu

Ameriška agencija Ameriška vlada
Razvpita ameriška agencija NSA ima potencialno lahko popoln dostop do vsakega iphona na planetu, kažejo nova dognanja strokovnjakov za mobilne tehnologije. Med drugim naj bi tajno preurejala na spletu kupljene prenosnike.

Vsak dan prihajajo na dan nove razsežnosti afere z nadzorom, ki ga vrši ameriška vladna agencija NSA nad ljudmi po vsem svetu. Njene lovke so očitno zrasle dlje, kot je bilo še kakšen mesec nazaj sploh predstavljivo in je že preseglo tudi holivudske scenarije.

Der Spiegel je tako na podlagi tajnih dokumentov, ki so ušli v javnost po zaslugi žvižgača Edwarda Snowdna, pred dnevi poročal, da NSA v enem od svojih nadzornih programov cilja na vse prenosnike, ki jih kupci naročijo v spletni prodaji. Tako kupljene računalnike NSA preusmeri v posebna tajna skladišča, kjer specializirane ekipe pazljivo odpirajo pakete ter na naprave nalagajo programe, s pomočjo katerih lahko nato na daljavo in brez sledi nadzirajo uporabnike.

Slušalke na komunikacijskem kablu Evropa - Azija

NSA naj bi imela tudi skriti dostop do programov in naprav prominentnih tehnoloških velikanov, kot so Cisco, Dell, Western Digital ali Microsoft, hkrati pa naj bi se uspešno "priklopila" na podvodne optične internetne kable, še posebej na sistem SEA-ME-WE-4, ki Evropo iz Francije povezuje z Afriko, Bližnjim Vzhodom, Pakistanom, Indijo in vse do Malezije.

Vse na iphonu razkrito agentom

Ugledni Forbes pa na svoji spletni strani piše o še enem skrb vzbujajočem dejstvu - NSA ima lahko popoln nadzor nad vsakim iphonom na svetu po zaslugi programa DROPOUTJEEP. To dokazuje razkriti dokument agencije, ki nosi oznako "stroga tajnost". Infiltrirani program po navedbah agencije omogoči dostop do vseh datotek, ki so na telefonu, vključno do SMS sporočil, kontaktov, glasovnih beležk, geolokacij, mikrofona, kamere in podatkov o mobilnih oddajnikih. Program podatke iz telefona lahko v tajnosti prenaša prek SMS sporočil ali prenosa prek GPRS.

Apple vedel ali le tako "zasral"?

Kot je v govoru na kongresu Chaos Communication v Nemčiji o najnovejšem razkritju povedal raziskovalec komunikacijske varnosti Jacob Applebaum, gre za program, ki ima po navedbah NSA 100-odstotno uspešnost namestitve na ciljne iphone in tudi na druge naprave z iOS operacijskim sistemom, torej predvsem ipade. Pri tem se Applebaum sprašuje, kakšna je vloga Applea pri tem početju in ali je NSA podjetje samo odprlo vrata do svojega operacijskega sistema ali pa je zgolj "napisalo tako posran program", da lahko agencija vstopa v naprave skozi odprta zadnja vrata.

Apple je sicer nocoj po poročanju Reutersa zanikal, da bi z NSA sodeloval pri možnosti nadzora svojih naprav.

Imuni na program DROPOUTJEEP naj ne bi bili niti uporabniki Androida in Blackberryja, a je očitno uspešnost penetracije pri teh napravah manjša. Najbolj varni so tako še vedno lastniki starejšega tipa "neumnih" telefonov.

Komentarjev 2
  • McBobo 01:31 01.januar 2014.

    Imam še vedno delujočo Nokio 6100, ki bo letos stara 10 let in nobenega namena menjati jo za karkoli novejšega.

  • maresem 21:13 31.december 2013.

    Nimam ga... ga kaj lep k... gleda.