Svet
38 ogledov

Nune, duhovniki in zdravniki kradli dojenčke

dojenček Shutterstock
Osemdesetletna nuna, ki je osumljena vpletenosti v eno od več tisoč domnevnih ugrabitev dojenčkov s strani nun, duhovnikov in zdravnikov, je danes stopila pred sodnika.

Nuna Maria Gomez Valbuena, ki je danes zaradi suma ugrabitve novorojene deklice v madridski bolnišnici pred 30 leti stopila pred sodnika, je pričanje zavrnila. Sodišče je zapustila v spremstvu druge nune in policije, ki jo je ščitila pred zbrano množico.

Osemdesetletnica naj bi vpletena v vsaj eno od več tisoč domnevnih ugrabitev dojenčkov s strani nun, duhovnikov in zdravnikov.

Valbueno so poklicali pred sodišče zaradi primera izginotja hčerke Marie Luise Torres, v katerem je obtožena nezakonitega pridržanja otroka in ponarejanja dokumentov. Torresova je namreč nuno obtožila kraje hčerke le malo po njenem rojstvu v Madridu leta 1982. Kot je dejala Torresova, je najprej sprejela ponudbo nune, da bo ta skrbela za novorojeno deklico, dokler se gospodarski položaj Torresove ne izboljša. Nuna pa naj bi potem deklico oddala drugi družini.

Hčerko Pilar je Torresova našla šele lani po neodvisni preiskavi španskega novinarja.

Izginilo več tisoč dojenčkov

Čeprav uradnega števila, koliko otrok so odnesli materam med vladavino generala Francicsa Franca med letoma 1939 in 1975 ter do konca 80. let prejšnjega stoletja, ni, nekateri ocenjujejo, da je na tak način izginilo več deset tisoč dojenčkov.

Izginjanje dojenčkov se je začelo po koncu španske državljanske vojne leta 1939, ko je španska policija odnašala otroke žensk v zaporu, da bi jih "očistila rdeče" komunistične dediščine in jih vzgojila v konservativne katolike.

Praksa se je potem domnevno sprevrgla v trgovanje z otroki. Številnim materam so v porodnišnicah rekli, da so njihovi novorojenčki le nekaj ur po rojstvu umrli in da je bolnišnica prevzela odgovornost za njihov pokop, v resnici pa so jih prodali ali dali drugim družinam.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.