Svet
13 ogledov

Nune žrtvam ponudile odškodnine

Irske nune so žrtvam spolnih zlorab ponudile 128 milijonov evrov odškodnine. (Fo Žurnal24 main
Eden od večjih katoliških ženskih redov na Irskem je, potem ko so to državo pretresla razkritja o zlorabah otrok v katoliških šolah, žrtvam zlorab ponudil 128 milijonov evrov.

Gre za doslej najvišjo odškodnino, ponujeno s strani katerega od 18 redov katoliških duhovnikov, menihov in nun, ki so na Irskem vodili več kot 250 šol, vzgojnih zavodov in sirotišnic, v katerih so v minulem stoletju odraščale in bile žrtve spolnih in drugih zlorab generacije irskih otrok.

Kot so v izjavi zapisale sestre usmiljenja, "iz vsega srca obžalujejo trpljenje, ki so ga izkusili otroci v njihovi oskrbi" in upajo, da bo njihova ponudba pokazala, da so vendarle "zveste vrednotam zadoščenja, sprave, ozdravljenja in odgovornosti".

Od 128 milijonov evrov naj bi jih šlo 20 milijonov v gotovini v nedavno ustanovljeni sklad za pomoč žrtvam zlorab in njihovim družinam, preostalih 108 milijonov pa bi predstavljale donacije v obliki posesti.

Grozljiva razkritja o zlorabah
Posebna komisija, oblikovana s strani irske vlade, je po devetletni preiskavi maja letos objavila odmevno poročilo, ki razkriva, da so katoliški redovi od 30. let prejšnjega stoletja v svojih institucijah dovoljevali posilstva, pretepanje in druge zlorabe. Verske oblasti so za zlorabe vedele in so jih prikrivale.

Irska vlada je po objavi poročila od katoliških redov zahtevala, da več kot 14.000 žrtvam zlorab izplačajo skupno za kar milijardo evrov odškodnin. Že pred sestrami usmiljenja se je oglasilo več redov, ki pa so ponudili precej manj od danes ponujenih 128 milijonov evrov.

Maksimalna odškodnina 127,5 milijona evrov
Katoliški redovi so leta 2001 z irsko vlado sklenili dogovor, po katerem je maksimalna vsota, ki jo je zaradi omenjenih zlorab dolžna plačati katoliška Cerkev, 127,5 milijonov evrov.

Dogovor velja na Irskem za izredno spornega, saj pomeni, da morajo veliko večino odškodnin, ki so jih v minulih letih iztožile žrtve zlorab, pokriti davkoplačevalci.

Sestre usmiljenja so v skladu z dogovorom iz leta 2001 že plačale 33 milijonov evrov, ki v danes ponujenih 128 milijonov niso vključeni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.