Svet
159 ogledov

Nutella na zatožni klopi

nutella EPA
Načrti. V Franciji bi dodatno obdavčili Ferrerov namaz, zaradi katerega ga je v ZDA celo doletela tožba matere debelih otrok.

V Franciji bi povečali obdavčitev priljubljenega namaza Nutella, in sicer kar za tristo odstotkov. Vzrok je palmovo olje. Zagovornik ideje je Yves Daudigny, socialist, poročevalec odbora za socialne zadeve v senatu. Razlog potrojene obdavčitve je sestava namaza: ena glavnih sestavini je palmovo olje, Nutella ga vsebuje 25 odstotkov, 50 odstotkov je sladkorja, 13 odstotkov so lešniki. Preostalo pa so med drugim kakav, arome in posneto mleko.

Dodatni prihodki proračuna

Palmovo olje naj bi bilo zdravju škodljivo, zaradi sekanja dreves uničujejo ekosistem, povzroča težave in menda celo odvisnost, trdijo zagovorniki dodatne obdavčitve. S sedanjih 98 evrov na tono, naj bi obdavčitev povečali na tristo evrov. Proizvajalec Ferrero ob teh predlogih ni zadovoljen, saj mu francoski trg prinaša na leto kar milijardo evrov prihodkov, preostalih šest pa drugi svetovni trgi. Kot je izračunal italijanski časnik Il Giornale, bi se v francoski državni proračun od te dodatne obdavčitve nateklo še 40 milijonov evrov na račun italijanskih čokolad, ki vsebuje omenjeno sestavino.

Otroci so se napihnili

Athena Hohenburg, mati več otrok iz San Diega v Kaliforniji, je vložila tožbo proti Ferreru, ker je ni seznanil z resnico o vseh sestavinah Nutelle. Maščoba je škodljiva, Athenini otroci pa naj bi se na račun uživanju priljubljenega namaza močno zredili. Sodišče je odločilo: Ferrero mora plačati po štiri dolarje vsakemu prebivalcu Kalifornije, ki bo prinesel lonček Nutelle, ki jo je kupil v obdobju od avgusta leta 2009 do letošnjega februarja in tudi vsakemu Američanu, ki je namaz kupil od januarja 2008 do februarja letos.

Ferrero sodi, da je to nepravično in neutemeljeno. „Naša družba je vselej pozorna na kvaliteto proizvodov, ta je na prvem mestu; palmovo olje pa uporabljamo, ker Nutelli dajejo značilen okus, teksturo in hranilno vrednost,“ so zapisali v sporočilu za javnost.

Komentarjev 3
  • Zvonka Drobež 08:54 23.junij 2013.

    Ma ja,namesto da bi mamo malo pretipali,če ima vse grahaste na mestu.

  • reider 20:54 11.november 2012.

    mati ne krmi doma toliko prašičev

  • Stolp 18:08 11.november 2012.

    Doletela tožba matere debelih otrok...only in america!