Svet
20 ogledov

NY: komu pripada stanovanje SFRJ?

Jack Nicholson Flynet
Razkošno 215 kvadratnih metrov veliko stanovanje nekdanje SFRJ na Manhattnu v New Yorku že 19 let čaka na razplet zgodbe glede lastništva. Za nepremičnino se medtem že zanima igralec Jack Nicholson.

Stanovanje stoji na prestižnem delu Manhattna na ulici Park Avenue 730. Četudi je prazno že skoraj dvajset let, pa račune, ki redno prihajajo na tamkajšnji naslov, plačuje Srbija, poroča srbski Blic.

Srbija plačuje redne stroške

Pravice do uporabe stanovanja imajo poleg Srbije sicer tudi Slovenija, Hrvaška, BiH in Makedonija. Uradni Beograd tako vsak mesec za stanovanje odšteje 12.300 dolarjev, saj bi v nasprotnem primeru lahko izgubila lastniške pravice.

Prazno stanovanje pa precej mika ameriškega igralca Jacka Nicholsona. Ta je prek časnika New York Post pozval vse vpletene strani, naj se dogovorijo glede stanovanja in ga čim prej prodajo.

Ob prodaji bi Slovenija dobila 2,8 mio. dolarjev

Samo stanovanje naj bi bilo na trgu vredno 20 milijonov dolarjev, tako da bi lahko ob morebitni prodaji od njega nekaj imela tudi Slovenija.

Če bi do prodaje dejansko prišlo, bi Srbija dobila 39,5 odstotka od skupne vsote – gre za izračun deleža gospodarske moči vsake od jugoslovanskih republik ob razpadu. Tako bi zaslužila 7,9 milijona dolarjev, kar je štirikrat več od doslej vloženih dveh milijonov dolarjev.

V tem primeru bi bil delež Slovenije 14-odstoten. To pomeni, da bi od prodaje v slovenski proračun kapnilo 2,8 milijona dolarjev.

Po pisanju Blica bi se lahko ob prodaji stanovanja Srbija odločila za sodni proces in zahtevala, da se jim povrne vložen denar za vzdrževanje stanovanja. Glede na fotografije notranjosti stanovanja ni mogoče opaziti, da bi bilo to vzdržavano, saj ga prekrivajo debele plasti prahu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.