Svet
12 ogledov

NYT: visok kitajski uradnik vohunil za ZDA

ZDA Kitajska Shutterstock
Kitajske oblasti so po poročanju ameriškega časnika New York Times (NYT) aretirale kitajskega državljana, ki naj bi vohunil za ZDA.

Po pisanju časnika so visokega uslužbenca kitajskega ministrstva za državno varnost aretirali pred približno štirimi meseci, poročajo tuje tiskovne agencije.

Po nepotrjenih novicah iz Hongkonga so aretirali sodelavca namestnika ministra za državno varnost, ki naj bi imel več let stike z ameriško tajno službo Cia. Prav tako naj bi suspendirali samega namestnika ministra.

"Neverjetno je, da je v vohunsko afero vpleten sekretar namestnika ministra, ki ima opravka z največjimi kitajskimi tajnimi zadevami, prek sekretarja pa do namestnika ministra pridejo vsi zaupni dokumenti," je poročala hongkonška revija New Way. Revija je tudi navedla, da naj bi Cia sekretarja dobila na svojo stran med njegovim študijem v ZDA.

Največji razkriti primer vohunstva po 1985?

Ameriška administracija v Washingtonu in kitajska vlada v Pekingu se na novico še nista odzvali. Tudi ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, ki je bila v petek na obisku v Oslu, se ni želela odzvati na novico.

V primeru, če bodo novico potrdili, bo to največji primer vohunstva med obema državama po letu 1985, ko je sodelavec kitajske obveščevalne službe Yu Qiangsheng prebegnil na ameriško stran.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.