Svet
36 ogledov

NZ: najhujša zima v zadnjih 50 letih

Sneg na Novi Zelandiji.
1/6
EPA
Novo Zelandijo so zajele snežne padavine, ki so najhujše v zadnjih 50 letih. Na severnem delu otoka je sneg in veter povzročil veliko preglavic voznikom, več gospodinjstev pa je ostalo brez električne energije.

Poveljnik civilne zaščite v prestolnici Wellington Rian Van Schalkwyk je tako vse tamkajšnje prebivalce opozoril, da naj se "pripravijo na najhujše", in na to, da ne bodo mogli zapustiti stanovanj oziroma hiš ter da lahko ostanejo brez električne energije.

V največjem mestu Auckland je zapadlo največ snega v zadnjih 70 letih, poroča meteorološka služba WeatherWatch. Snegu se niso mogli izogniti niti na Severnem otoku.

Čeprav so se temperature spustile le štiri stopinje Celzija pod ničlo, največ preglavic povzroča močan mrzel veter, ki otežuje pluženje cest in premikanje po prostem. Zaradi snega so zaprta tudi letališča v Christchurchu, Dunedinu, Queenstownu in na Severnem otoku.

Novozelandci so glede na geografsko lego države sicer navajeni na bolj blage zime, zato je takšno sneženje za njih še večje presenečenje. Vremenoslovci pričakujejo, da se bodo morali s takšnim vremenom sprijazniti še ves ta teden.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.