Svet
37 ogledov

NZ: Po potresu tri metrska razpoka

Ceste so po potresu popolnoma neprevozne. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Potres, ki je v petek prizadel novozelandsko mesto Christchurch in povzročil veliko gmotno škodo, je na zemljinem površju napravil tudi do 3,3-metrsko razpoko.

Oblasti v mestu Christchurch so že označile najmanj 500 stavb, med njimi tudi 90 iz samega središča mesta, ki jih bodo morali zaradi tako velikih poškodb porušiti. Ostale stavbe v mestu s 400 tisočimi prebivalci pa so utrpele le manjše poškodbe.

Strogi predpisi pri gradnji

Znanstveniki pravijo, da potres ni zahteval žrtev predvsem zaradi strogih predpisov pri gradnji.

"Nova Zelandija ima zelo stroge predpise pri gradnji stavb ... to pomeni, da so stavbe zelo stabilne v primerjavi s Haitijem," kjer je potres z magnitudo 7 v začetku tega leta povzročil več deset tisoč smrtnih žrtev, je za ameriško tiskovno agencijo AP dejala Martha Savage iz Univerze Victoria v prestolnici Wellington.

Pravi čudež je, da sta bila v potresu, ki je območje stresel z magnitudo 7,1, huje ranjena le dva človeka.

V nekaterih delih mesta sicer še vedno ni električne energije, prav tako je omejena oskrba z vodo, saj je potres uničil večino javne infrastrukture.

Poleg tega pa so neprevozne številne ceste, saj je močno tresenje tal porušilo mostove, delno poškodovani pa so tudi železniški tiri.

Prebivalci (okoli 250 jih je moralo noč preživeti v začasnih prebivališčih) bodo sicer morali biti v prihodnjih dneh zelo previdni pri hoji skozi mestne ulice, saj lahko ob popotresnih sunkih na ceste padajo ostanki poškodvanih hiš.

V mestu še vedno veljajo izredne razmere, oblasti pa so uvedle polijsko uro. Slednjo so ponoči kršili samo dve osebi.

3,3-metrska razpoka
Mark Quigley
iz geološkega inštituta v Canterburyju je dejal, da je potres na zemljinem površju povzročil nastanek do 3,3 metrskih razpok. To se lahko opazi tudi na številnih stanovanjskih hišah, saj so se te dobesedno razpolovile.

Nova Zelandija, potres, %C5%A1koda, hi%C5%A1a, razpoka | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Lastnik farme v mestu Darfield Roger Bates pa pravi, da je razpoka povzročila, da je površje zemlje okoli kmetije popolnoma valovito.

"Celotna farma zgleda kot morje, z resničnimi talnimi valovi, ki se razprostirajo po zemlji. Nimamo nobenih lukenj ampak kjer poteka prelomnica se zemlja dvigne za meter in pol," je dejal Bates za novozelandski nacionalni radio.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.