Svet
9 ogledov

NZ prizadel silovit potres

nova zelandija, potres
1/5
Žurnal24 main
Novozelandsko mesto Christchurch je prizadel potres magnitude 6,3. Nastala je ogromna gmotna škoda, več ljudi je umrlo.

Po poročanju tamkajšnjega časnika Herald je tresenje tal trajalo eno minuto in je bilo zelo silovito - stavbe so se dobesedno tresle naprej in nazaj. Ljudje so tako zapuščali stavbe in se zbirali na ulicah. Oblasti pa so morale evakuirati tudi osrednjo bolnišnico.

Na televizijskih posnetkih je mogoče videti, kako rševalci iz ruševin vlečejo osebe. Ali so slednje preživele potres, ni znano. Po predvidevanju oblasti pa je potres zahteval več življenj,

FOTOGRAFIJE SI OGLEJTE V GALERIJI,

Popokale so številne vodovodne cevi, tako da je voda dobesedno drla na ulice. Eno izmed večjih parkirišč v mestu se je tako dobesedno spremenilo v veliko reko, na cestah pa so nastale velike razpoke. Nekateri ceste pa so se dvignile nad ostale.

Ujeti v stavbah

V številnih stavbah v mestu Christchurch so ljudje ujeti v stavbah.

"Velik potres. Ne vemo, če so ljudje pod ruševinami," je dejal duhovnik pred mestno katedralo za novozelandsko televizijo. Po predvidevanju reševalcev, naj bi bilo v potresu ranjenih več ljudi.

Radio Nova Zelandija je poročal, da je gmotna škoda centru mesta ogromna, saj so poškodovane številne stavbe, med drugim tudi cerkev svetega Durhama.

Prekinjene so telefonske povezave, reševalci pa zaradi uničenih cest težko pridejo do ranjenih prebivalcev. Uporabniki Twitterja so medtem sporočili, da so potres čutili tudi v mestu Wellington in Dunedinu.

"Nastalo je veliko škode. Naša televizija je popolnoma uničena, v hiši je velika razpoka. Sosedje so izgubili zidane ograje," je dejal prebivalec mesta Nicholas Hextall. Ni ne vode in elektrike, je še dejal.

Mesto je nazadnje potres prizadel septembra lani, ko je tla stresel potres magnitude 7,1. Takrat je povzročil ogromno materialno škodo.

Območje je sicer izredno potresno dejavno, saj Nova Zelandija leži na stiku med Pacifiško in Indoavstralsko tektonsko ploščo. Na leto tam zabeležijo rekordnih 14 tisoč potresov, od tega je vsaj 20 potresov močnejših od magnitude 5.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.