Svet
42 ogledov

NZ: število žrtev po potresu narašča

nova zelandija, potres, porušene stavbe
1/10
Žurnal24 main
Torkov potres na Novi Zelandiji je po zadnjih podatkih terjal 75 smrtnih žrtev, okoli 300 ljudi pa še pogrešajo. Za številne zgradbe še vedno obstaja nevarnost zrušenja.

Umrla, da je lahko rešila svojega otroka
Po uničujočem potresu v Christchurchu prihajajo na dan pretresljive osebne usode. Reševalci so se poklonili pogumni materi, ki je s svojim telesom zaščitila svojega otroka – ona je umrla, dojenček pa je preživel. Z otrokom je bila ravno sredi nakupovanja, ko so se tla strela in se je stavba začela rušiti. „Borili smo se, da smo večje kose opek odstranili z nje. Za mamo je bilo že prepozno,“ je povedal očevidec Tom Brittenden. Reševalci so jokajočega otroka rešili iz mrtvega naročja matere.

Na pomoč tudi tuji reševalci
Reševalci, opremljeni tudi s psi, se zdaj osredotočajo predvsem na kakih deset zgradb v središču mesta, kjer še obstaja možnost, da bi našli preživele. Po navedbah župana Christchurcha Boba Parkerja so po potresu rešili okoli 120 ljudi. V iskanju sodeluje okoli 400 reševalcev, med njimi tudi iz Avstralije, Singapurja, Tajvana, ZDA in Velike Britanije.

Premier John Key je v mestu z okoli 350 tisoč prebivalci razglasil izredne razmere. Mesto je po potresu streslo še več popotresnih sunkov.

Fotografije si oglejte v GALERIJI.
Ponoči je zaradi nevarnosti zrušenja številnih močno poškodovanih zgradb v središču Christchurcha veljala policijska ura. Več tisoč prebivalcev in turistov je noč preživelo v zasilnih prenočiščih v šolah in dvoranah.

 

Nehali iskati - pod ruševinami okoli 100 mrtvih
Za številne zgradbe še vedno obstaja nevarnost zrušenja. Med njimi je tudi napol podrta in ožgana stavba televizije Caterbury, kjer reševalci zaradi prevelike nevarnosti ne iščejo več morebitnih preživelih. Že več ur iz stavbe, v kateri naj bi bilo tudi več japonskih študentov, ni slišati klicev na pomoč. Nevarnost zrušenja velja tudi za 27-nadstropni hotel Grand Chanchellor.

Policija je 100-odstotno prepričana, da v zgradbi televizije ni preživel nihče , ocenjujejo pa, da je v poslopju od 80 do 100 vseh, ki so pogrešani. „Na določeni točki ne bom več tvegal življenja svojih ljudi, če vemo, da ni možnosti, da bi kdo preživel,“ je dejal policijski inšpektor Dave Lawry za Daily Mail.

Mesto je v torek obiskal premier Key, ki je ocenil, da gre za "smrt in uničenje grozljivih razsežnosti".

Velika gmotna škoda
Potres je povzročil ogromno gmotno škodo, ki bi po prvih ocenah lahko dosegla 8,6 milijarde dolarjev (okoli 6,3 milijarde evrov).

Žarišče potresa z magnitudo 6,3 je bilo približno pet kilometrov od mesta Christchurch okoli štiri kilometre po površjem. Tla so se stresla malo pred 13. uro po krajevnem času (okoli prve ure po srednjeevropskem času), ko so bili številni ljudje v službah, trgovinah in restavracijah.

Gre za že drugi potres, ki je to novozelandsko mesto prizadel v zadnjih petih mesecih. Christchurch je septembra lani prizadel potres z magnitudo 7,1, vendar tedaj ni bilo smrtnih žrtev. Po navedbah urada ZDA za geološke raziskave naj bi bil tokratni potres tudi del popotresnih sunkov septembrskega potresa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.