Svet
3 ogledov

O 85 mrd še danes

Včeraj se je na ulicah Dublina zbralo več desettisoč ljudi. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Dogovor o 85 milijardah evrov pomoči Irski naj bi bil sklenjen danes v Dublinu. O pomoči bodo spregovorili finančni ministri.

"Program o pomoči Irski bo danes stvar razprave finančnih ministrov in bo danes tudi sprejet," je zatrdil diplomatski vir. Od skupaj 85 milijard evrov vredne pomoči Irski naj bi 35 milijard evrov namenili bančnemu sektorju.

Še pred srečanjem finančnih ministrov Evropske unije so se o pomoči Irski preko telefonske zveze posvetovali predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy, predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, predsednik evroskupine Jean-Claude Juncker, predsednik Evropske centralne banke Jean-Claude Trichet, nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Nicolas Sarkozy.

Ostri ukrepi vlade
Irska, ki je za pomoč zaprosila pred enim tednom, namerava z varčevalnimi ukrepi zmanjšati proračunski primanjkljaj. Štiriletni varčevalni program, ki ga je predstavila v sredo, je pogoj za pridobitev pomoči in predvideva 15 milijard evrov prihrankov.

Proti vladnim ukrepom je na ulicah Dublina včeraj protestiralo več desettisoč ljudi. Med ukrepi, ki jim Irci nasprotujejo, so odprava minimalne plače in zvišanje davka na dodano vrednost na 23 odstotkov do leta 2014. Uvedli naj bi tudi nove davke na nepremičnine in vodo.

Irska je po Grčiji druga država članica evroobmočja, ki je zaprosila za finančno pomoč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.