Svet
7 ogledov

O banki na referendumu

(Foto: Dag.nl) Žurnal24 main
Islandci bodo o novem dogovoru z Veliko Britanijo in Nizozemsko glede islandske banke Icesave odločali na referendumu.

"Islandski državljani bodo dobili svoj glas v tej zadevi," je novinarjem povedal predsednik Olafur Grimsson.

Predsednikovo sporočilo je prišlo le nekaj dni zatem, ko je islandski parlament prepričljivo potrdil novi dogovor glede banke Icesave, v skladu s katerim bo Islandija Nizozemski in Veliki Britaniji vrnila 3,9 milijarde evrov oz. vsoto, ki sta jo državi plačali svojim varčevalcem v propadli spletni banki Icesave. Poslanci so dogovor potrdili s 44 glasovi za in 16 proti ter hkrati zavrnili možnost razpisa referenduma o dogovoru.

Po treh glasovanjih referendum
Dogovor, ki so ga britanski in nizozemski pogajalci od Islandije iztržili decembra, je moral v islandskem parlamentu skozi tri glasovanja. Pričakovali so, da ga bo potrdil tudi predsednik Grimsson, ki je danes presenetil z odločitvijo,da bo razpisal referendum.

Gre že za drugi primer v letu dni, da je Grimsson dal veto na izplačilo dolga Icesavea in zahteval, da se o zadevi odloči ljudstvo. Na referendumu marca lani je 93,2 odstotka Islandcev zavrnilo prejšnji dogovor o vračilu dolga.

Islandija ima težave, ker še vedno ni prišlo do poplačila dolga. Mednarodni denarni sklad (IMF) ji obroke posojila izplačuje z zamudo, prav tako pa nerazrešene zadeve ovirajo približevanje Islandije Evropski uniji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.