Svet
5 ogledov

"O datumu volitev ne odloča ulica"

Jadranka Kosor se je čustveno pozdravila z evropsko komisarko za pravosodje Vivi Žurnal24 main
Hrvaška premierka Jadranka Kosor se je danes končno odzvala na proteste, ki jih različne skupine zadnje dni organizirajo proti njeni vladi.

"Redne volitve lahko glede na razpoložljivi ustavni okvir razpišemo do začetka prihodnjega leta. O tem, kdaj bodo razpisane volitve, odloča vladajoča večina in ne ulica," je povedala hrvaška premierka Jadranka Kosor.

"Vsakdo ima pravico, da protestira, vlada in politika pa ga mora slišati. Vseeno pa je pozicija vladajoče večine, da se mora težak posel pregovarjanja z EU pripeljati do konca," je še dodala Kosorjeva.

Pravi, da nima nič proti protestom, dokler se izvajajo tam, kjer je predvideno, in da niso nasilni. "Ne podpiram tudi tistih, ki pravijo 'ne' EU. Če zaradi notranjepolitičnih obračunavanj izgubimo to priložnost, smo si naredili veliko škodo," še pravi Kosorjeva.

To je Kosorjeva povedala po sestanku z evropsko komisarko Vivane Reding. Ta je dodala, da se EU ne bo vmešavala v težave Hrvaške, s katerimi se ta lahko spopade sama.

Srbi nimajo dokazov proti Purdi
Srbsko tožilstvo pa je danes zaradi pomanjkanja dokazov odstopilo od kazenskega pregona hrvaških vojnih veteranov Tihomirja Purde, Danka Maslova in Petra Janjića, ki so jih sumili vojnih zločinov v Vukovarju leta 1991. Zaradi predvidene predaje Purde srbskim oblastem so v Zagrebu in Splitu konec tedna množično zborovali veterani vojne za Hrvaško.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.