Svet
2 ogledov

O Hrvaški morda na ministrski ravni

Žurnal24 main
Češko predsedstvo EU je za ta petek načrtovano pogajalsko konferenco s Hrvaško preložilo na 24. april. Če do takrat ne bo dogovora, je predlagalo celo razpravo na ministrski ravni.

"Glede na položaj, predvsem na prizadevanja glede evropskega posredovanja, ki potekajo z Evropsko komisijo, se je češko predsedstvo odločilo, da pristopno konferenco s Hrvaško na veleposlaniški ravni preloži na 24. april v pričakovanju pozitivnih rezultatov," je v torek sporočilo češko predsedstvo EU, ki je konferenco preložilo v pričakovanju pozitivnih rezultatov v pogovorih Slovenije, Hrvaške in Evropske komisije glede reševanja vprašanja meje in zastoja Hrvaške na poti v EU.

 

Države Z Balkana zaostajojo pri vstopu v EU

V zastoju na poti v EU je poleg Hrvaške tudi več držav Zahodnega Balkana: Črna gora zaradi nasprotovanja Nemčije, Makedonija zaradi spora glede vprašanja imena z Grčijo in drugih notranjepolitičnih vprašanj ter Srbija zaradi vztrajanja Nizozemske pri aretaciji nekdanjega vojaškega vodje bosanskih Srbov Ratka Mladića.

"Češki premier Mirek Topolanek in slovenski premier Borut Pahor sta potrdila skupni interes za hitro obnovitev pristopnih pogajanj, ko sta se srečala ob robu Evropskega sveta 20. marca. Pristopna pogajanja so trenutno zavrta zaradi spora glede meje med Slovenijo in Hrvaško," je še zapisalo predsedstvo v sporočilu za javnosti.

Preložitev pogajalske konference s Hrvaško na april ali maj je na začetku meseca predlagal premier Borut Pahor. Češko predsedstvo je takrat poudarilo, da je pripravljeno premisliti o tem predlogu, a le, če bo kazalo na napredek v pogovorih Slovenije, Hrvaške in Evropske komisije glede reševanja vprašanja meje in zastoja Hrvaške na poti v EU. Če do 24. aprila ne bo napredka, ki bi Hrvaški omogočil odprtje ali zaprtje vsaj nekaj poglavij v pogajanjih z EU, naj bi češko predsedstvo predlagalo razpravo na veleposlaniški ravni držav članic EU in nato morda celo na ministrski ravni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.